hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leszerelési hullám a rendvédelemben
Védtelenül?

2018. 09. 06.
Tömeges rendőri leszerelés hírétől hangos a sajtó pár hete. Ennek okaként a túlórapénzek eltörlését jelölték meg, mely egy rendvédelmisnek átlagban havi 30-35 ezer forintnyi kiesést jelent.

A nagy közfelháborodás egyik kiváltója a Zsaruellátó Facebook oldalának közleménye volt, amely a rendőrségen belüli hatalmas bajokról írt: egy nap alatt 120 ember szerelt le, ebből csak Budapesten 45 fő. Az ORFK a napokban viszont kijött a hivatalos adatokkal, amelyek azért árnyalják a képet – egész júliusban 156 fő távozott a rendőrségtől (ebből 23-an Budapestről). Viszont ha egészében nézzük a képet, azt látjuk, hogy idén már több fő szerelt le, mint 2016-ban egész évben (augusztus 3-án a 24.hu-n láttak napvilágot az összesített eredmények, e szerint július végéig 1023 fő hagyta ott a fegyveres testületet).

Pénzvesztés terhe

A leszerelési hullám hátterében a média a túlórapénzek elvételét látja.  A fegyveres és rendvédelmi testületek munkajogi alapkönyve (HSZT) szerint a hivatalos munkaidő heti 40 óra, ezen felül 8 óra túlóra fér bele, viszont túlszolgálat a közérdek esetében bármikor elrendelhető. Ezt pedig a jövőben csak szabadságban lehet kiváltani. Ezzel szemben eddig az volt a gyakorlat, hogy az egyén választhatott, hogy pénzben vagy szabadnapban kéri munkája ellentételezését. Hétvégén és ünnepnapokon 200 százalékos, hétköznap pedig 100 százalékos túlórapénz járt. Egy rendőr, a hozzánk eljutott információk alapján akár 30-40 százalékkal tudta így alapilletményét növelni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!