hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez nagyon súlyos – Magyar népbetegség az elhízás

2018. 08. 23.
Kétségtelen, hogy a hazai egészségüggyel komoly problémák vannak, ám egészségünk megőrzésében az ellátórendszernél jóval nagyobb szerepe van az életmódnak. Ebben sem állunk jól. Nagyon nem.

Elhízás tekintetében Európában listavezetők, a világ országai között pedig negyedikek vagyunk, az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött. A Központi Statisztikai Hivatal Egészségi állapot és egészségmagatartás 2016–2017 című kutatása szerint a 15 év feletti magyaroknak mindössze 40 százaléka tekinthető normál testsúlyúnak, miközben a kórosan soványak aránya alig 5 százalék – vagyis a lakosság több mint felének súlyfeleslege van. Érdekes, hogy ehhez képest a megkérdezettek 60 százaléka jónak vagy nagyon jónak tekinti saját egészségét – ami a korábbi évekhez képest jobb adat, bár meglehetősen szubjektív önbevalláson alapul. A helyzetet súlyosbítja, hogy miközben sportnemzetnek tartjuk magunkat, ez a többségnél maximum a szurkolásban merül ki. Ahogy Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a tusványosi szabadegyetemen egy pódiumbeszélgetésen elmondta, a magyarok 77 százaléka inaktív, ha sportról van szó, és 6 százalékuk 500 métert sem tud legyalogolni, az általános iskolások 40 százaléka pedig gyógytestnevelésre szorul. Ez azért (is) jelentős probléma, mert a ma már önálló betegségként kezelt elhízás számos kórkép kapcsán fokozott rizikótényező, így például a cukorbetegség, a magas vérzsírszint, a nem-alkoholos zsírmáj, a magas vérnyomás, továbbá egyéb szív és érrendszeri kórképek, légúti és endokrin megbetegedések, sőt daganatok létrejöttének szempontjából is. Nem véletlen, hogy évente egy olimpia árát költi a magyar egészségügy az elhízásból fakadó betegségek kezelésére.

A génektől a kultúráig

Azt, hogy hazánk adatai miért rosszabbak a környező nemzetek statisztikáinál, nem lehet egyértelműen megmondani, de ebben szerepe lehet a magyar társadalomra jellemző tradícióknak, így a lesújtó mentálhigiénés állapotnak is. Egy dolog azonban vitathatatlan, az elhízás kezelendő probléma – hangsúlyozta a Heteknek Bajnok László endokrinológus professzor, az obezitológia (elhízástudomány) elismert szaktekintélye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!