hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Doktor Aranyosi, a hétköznapi hős
„Mindenből szeretem kihozni a maximumot”

2018. 08. 02.
„Szeretem Miskolcot. Azt mondják, hogy ez az ország keleti vidéke, szerintem viszont sok lehetőséget tartogat. Egyébként sem vagyok egy meghátráló típus: szeretem legyőzni a korlátaimat” – mondja a 27 éves Aranyosi Gergő. A fiatalember két éve végezte el a miskolci jogi kart, és ma a városi jogi osztály csapatában dolgozik. Ő a városháza egyetlen vak alkalmazottja.

„Koraszülöttként, 1991-ben jöttem a világra, és az inkubátorban töltött idő alatt váltak le a retináim, tehát születésem óta vak vagyok. Több műtétet kellett rajtam végrehajtani, hogy stabilizálják azt, amennyit úgymond látok: a bal szememmel csak nappali fényt érzékelek, a jobb szememmel pedig egyszázad százalékot látok. Ez ahhoz elég, hogy ne fussak neki semminek, valamint ahhoz, hogy nagyítóval el tudjam olvasni a nyomtatott betűket. De ettől hamar megfájdul a szemem, ezért inkább hallgatni szeretem a könyveket” – mondja dr. Aranyosi Gergő, a miskolci városháza jogi ügyintézője.

Gergő egyike volt annak a hét hallgatónak, akik 2016-ban kitüntetéssel (summa cum laude) végeztek a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Amióta az eszét tudja, jogász akart lenni, méghozzá egyéni sugallatra, nem pedig családi indíttatásból, hiszen édesapja mentős, édesanyja gyógyszertári asszisztens, öccse pedig felszolgálóként dolgozik.

Mint mondja, nagyon hálás a szüleinek azért, hogy soha nem korlátozták őt a célkitűzéseiben, hanem mindig biztatást, támogatást kapott tőlük, és ugyanúgy kezelték, mint a testvérét – szerinte enélkül nem jutott volna el a diplomáig. „Ez szerintem különösen fontos, hogy a sérült emberekhez hogyan viszonyul a családjuk, milyen mentalitást, mintát kapnak otthonról” – hangsúlyozza a fiatalember. Ez persze azon is múlik, hogy maguk a szülők mennyire képesek feldolgozni a gyermekük hendikepjét – ha jól, akkor a gyerek is sokkal könnyebben megbirkózik vele lelkileg, amire Gergő esete is kiváló példa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!