hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barátunk, Róbert Gida
Az angol birodalom utolsó pillanatainak bája

2018. 08. 30.
Röviden, tömören: a barátom, róbert gida egy jól sikerült darab. A saját kategóriájához mérve, természetesen, de abban szinte tökéletes. Mindaz benne van, amit elvárunk egy igényes és látványvilágában korszerű mesefilmtől. Annál nem több, de semmiképp sem kevesebb. Bátran nézhető úgy hat és tíz év között, nincsenek benne pszichopata szörnyek, véresszájú vámpírok vagy magukat néninek gondoló bácsikák.

Ráadásul a kísérő szülők sem unatkoznak. Jelenlétüket (na meg a jegyre kiadott pénzüket) finom kis utalásokkal jutalmazza a történet, melyek a házasságról és még inkább a munkahelyi nyomásokról üzennek igencsak életszagú megfigyeléseket. A klasszikus angol életmód tárgyi kellékeit is élvezetes nézni, ezt ma már nemigen láthatja az odautazó, legfeljebb valami „Csodálatos dolgok boltja” – helyen, ahol retrosütivel kedveskednek a törzsvevőknek.

Óh, azok a kecses csészék és míves konyhakredencek! A komor esernyők és a bőr aktatáskák. A járókelők visszafogottan elegáns ruházata. Az utcaképek és parkok hangulata – szóval mindaz, ami még létezett a múlt század közepéig a Brit Domínium szívében. És ami a birodalom jótékony (?) gyámkodása alá eső pár millió négyzetkilométer (vagyis négyzetmérföld) mindenféle színű és vallású lakosa számára a vágyálmok netovábbja volt. Ám nemcsak az egykori gyarmatlakóknak, hanem nekünk is jólesik szemlélni a hagyományok, a nyugalom, no meg a kiszámíthatóság keretezte életformát, amelyben Christo­pher Robin – azaz Karinthy magyarítása óta a mi Róbert Gidánk – gyerekeskedik. Majd a film ideje alatt szépen felnő, megházasodik, elmegy a háborúba, visszajön sebesülten és egy jellegzetes angol cégnél (minőségi utazópoggyászok) kezd karrierépítésbe. Utóbb kisfőnök lesz belőle, valami költséglefaragási vagy ilyesféle osztály élén.

Na, itt kezdődnek a gondok. Elveszíti ugyanis a gyerekkorát, ami elég gyakori esemény. Viszont unalmas, szorongó alkalmazott lesz belőle, aki bár észleli családja (feleség, kislány) igényeit, de már csak arra jut energiája, hogy fizikailag köztük legyen. Hozzájárul ehhez a tipikus angol vagy akként elhíresült hűvösség az érzelmek kifejezése terén. A bentlakásos iskolába küldés egész kiskortól, a házastársi és a szülő-gyerek viszonyok testi kontaktusok terén (simogatás, ölelés) feltűnő szegényessége. Vagy inkább szándékos visszafogottsága. Ez is látszik a filmben, s talán nem rokonszenves a nézőnek. Habár, többek szerint, ma is jellemző. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!