hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fehér Házig jutott a munkánk híre
Azbej Tristan: mintaprojekt lett a Hungary Helps

2018. 08. 09.
Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója is méltatta az üldözött keresztényeket segítő programot, amelyet mintának tekintenek a tengerentúlon, az ügyben pedig elképzelhető amerikai- magyar együttműködés is. Azbej Tristannal, a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárral beszélgettünk.

Július végén részt vett az amerikai külügy által szervezett első, vallásszabadságról szóló miniszteri szintű konferencián Washingtonban. Az eseményen több mint nyolcvan állam képviseltette magát. Ez nem tűnik rossz számnak ahhoz képest, hogy milyen agyonhallgatott téma a keresztényüldözés, nem?

– Mindenképpen reménykeltő a résztvevők magas száma, bár hozzá kell tenni, hogy nem minden ország volt jelen miniszteri szinten. Magyarországot a Szijjártó Péter külügyminiszter által vezetett delegáció képviselte, hiszen számunkra az üldözött keresztények védelme és a vallásszabadságért folytatott küzdelem kiemelt ügy. Külön öröm, hogy ezt a hiánypótló konferenciát az Egyesült Államok külügyminisztériuma hívta össze, hiszen már önmagában ez a tény politikai és diplomáciai súlyt ad annak az üzenetnek, hogy a lelkiismereti- és vallásszabadság alapvető emberi jog, amelyet a világ számos pontján megsértenek, és küzdeni kell azért, hogy mindenki számára biztosított legyen a hit szabad gyakorlása.

A politikai üzeneten kívül volt gyakorlati eredménye is a konferenciának? 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!