hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tusványosról üzentek Brüsszelbe
Európát magától is meg kell védeni

„Annak idején reménykedtünk az Európai Unióhoz való csatlakozásban, most viszont azt látjuk, hogy az EU-nak olyan bizottsági elnöke van, aki Marxot dicsőíti. Mi ilyen Európából nem kérünk” – hangzott el többek között egy tusványosi panelbeszélgetésen.

„Hogyan tovább, Európa?” – erre a kérdésre keresték a választ a 29. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik kiemelt panelbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn. (A fideszes politikusok által a rendszerváltás idején elindított nyári rendezvénysorozat a két településnév összeolvadása nyomán már leginkább Tusványosként fut.)

A beszélgetés résztvevői szerint a feltett kérdésre nehéz választ adni, ennek ellenére beszélni kell róla. „Akkor sem sikerült az Európai Unió identitását meghatározni, amikor még kevesebb tagállammal működött, a vitát azonban újra kell indítani, meghallgatva a nyugat-balkáni vagy akár az egykori Szovjetuniót alkotó országok véleményét. Mint ahogy arról is érdemes lenne beszélni, hogy mit értünk Európa keresztény gyökerei alatt” – fogalmazott például Radu Carp külügyi titkár, a Nemzeti Liberális Párt képviselője.

Kóródi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője szintén arról beszélt, hogy nincs egységes definíciója az európai identitásnak, mert ehhez sokan hozzá szeretnék tenni a saját értékeiket. „A nemzeti keretekben már egyáltalán nem gondolkozó európai polgárok önmeghatározása mellé vajon odafér-e a tagállamok nemzeti identitása vagy az etnikai, nyelvi kisebbségek által képviselt értékek?” – tette fel a kérdést a politikus. Hozzátette: az európaiság a különböző kultúrák együttélését kell, hogy jelentse, ám a nyugat-európai identitáskeresésben egyre inkább erősödik a homogenizáció – bár ebben hozott némi változást a migrációs válság.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!