hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért járnak Romániába dolgozni Békés megyéből?
A csodálkozás maradjon a pesti népek sora

2018. 08. 23.
Békés megye határ menti településeiről egyre többen ingáznak Aradra, Szalontára, Temesvárra dolgozni különböző könnyűipari központokba.

A helybéli megélhetés nagyon korlátozott: a többnyire képzettség nélküli munkavállalók számára a napszám vagy közmunka az egyedüli perspektíva. Románia jelenleg az unió leggyorsabban fejlődő tagországa, a munkaerővándorlása pedig megszokott, ha nem is éppen ebbe az irányba.

Nagyszalontán a város mindkét végén óriásplakát hirdeti „Folyamatos munkaerő-felvétel” az ADA Fabrica de Mobila s. r. l. bútorhuzat és bútortextilgyártó cégnél. Pár napja még telefonszám is szerepelt, de amióta a magyar sajtó szenzációként kezelte a romániai munkavállalás sztoriját, eltűnt, és csak a bútorgyár címe van megadva. A honlapjukon is jelen van a hirdetés, és a szóbeszéd szerint komoly magyar kontingens dolgozik a cégnél. Azért kell a szóbeszédre hivatkoznom, mert a dolgozók közül ugyan többekkel sikerült beszélni, de a főnökség megtiltotta, hogy bármit is közöljenek. A honlapon hirdetett munka fizetésként 1950 és 2750 lejt (150-250 ezer forintot) ígér, és azt, hogy a munkáltató naponta gondoskodik a dolgozók szállításáról, akár az országhatáron túlról is. Térségi viszonylatban ez komoly jövedelemnek számít.

Az egyik név nélkül nyilatkozó, román gyárban dolgozó sarkadi munkás szerint nincs ebben semmi különös, ott dolgozik az ember, ahol megfizetik. A közmunkában – mondja – nem fizetnek rendesen, nem is csinál senki semmit, csak alibiznek egész nap. Ötven­négyezer forintért nem szakad meg senki sem – teszi hozzá –, aki meg képzettséggel rendelkezik, az rég Nyugaton dolgozik. Maradtak a képzettség nélküli emberek, akik ez idáig csak a napszámból tartották el magukat, de annál egy klimatizált gyárban dolgozni sokkal jobb. „A csodálkozás maradjon a pesti népek sora, mi itt élünk, ahogy tudunk, ha kell, dolgozunk feketén is, csak több pénzért” – mondja a neve elhallgatását kérő munkás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!