hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érzelmek és pénzügyek

2018. 08. 16.
A klasszikus közgazdaságtani elméletek a lehető legracionálisabb döntéseket feltételezik az emberekről, miközben a viselkedésünk meglehetősen irracionális és érzelemvezérelt, és ez nem csak az anyagiakra igaz – állítja Dan Ariely pszichológus.

Dan Ariely 51 éves pszichológus a viselkedési közgazdaságtan professzora az amerikai Duke Egyetemen. New Yorkban született, de fiatalságának nagy részét Izraelben élte le. Gimnazista volt, amikor egy robbanás során a teste 70 százaléka megégett, s a felépülése során nagyon sok időt töltött kórházban. Az ápolók viselkedése során figyelt fel arra, hogy az emberek magatartását többnyire berögzült tévképzetek, szokások irányítják. Az ápolók meggyőződése volt, hogy amit ők kíméletes módszernek gondoltak, például a kötés hirtelen letépése a sebről, sokkal fájdalmasabb, mint az óvatos, lassú lefejtése.

Ariely a kórházi lét alatt döntötte el, hogy magatartáskutatással akar foglalkozni: pszichológiát végzett, majd kognitív pszichológiából és vállalati gazdálkodástanból doktorált. Számos szociálpszichológiai kutatás fűződik a nevéhez, melyekben az emberek döntései­­nek mozgatórugóit vizsgálta, s azt találta, hogy azok merőben eltérnek a gazdasági elméletek által feltételezett racionális észjárástól. Meggyőződése, hogy a mentális tévpályák leküzdésével elősegíthető az emberek fizikai, lelki és anyagi boldogulása.

Három könyve magyar nyelven is megjelent, legutóbbi kötete, A túlköltekezés pszichológiája idén látott napvilágot. Ariely ebben rámutat arra, hogy a pénzügyi döntések terén sem a racionalitás a vezérelv, holott azt gondolhatnánk, hogy a számok világa egyértelmű univerzum. A pszichológus feltérképezi, hogy milyen külső manipulációk, téves gondolkodási mechanizmusok és hibás döntések sorozata áll a túlköltekezés mögött, ami univerzális probléma.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!