hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz történetének három korszaka
Vízválasztók

2018. 08. 23.
A kormánypárt uralkodó politikai ideológiája a nemzeti konzervativizmus egy hibrid formája, melynek része az állam aktív gazdaság- és társadalompolitikai szerepvállalása. A Fidesz harmadik kétharmada azt mutatja, működik a modell, amelyre egészen 2003-ig egyáltalán nem az egyszemélyi vezetés volt a jellemző.

A Fidesz ma egyszemélyes irányítású pártnak tűnik, ám a szervezet történetében ez nem mindig volt így. 1988. március 30-án, 37 egyetemista fiatal alapította meg a Fideszt a Bibó Szakkollégiumban.

A kezdeményezés célja egy új, független ifjúsági mozgalom létrehozása volt, amelyet egyfajta anti-KISZ-ként akartak működtetni (bár már a kezdetekkor kiemelték, hogy „nem valami ellen, hanem valami érdekében” óhajtanak politizálni). Az ifjúsági jelleget hosszú távon is fenn akarták tartani, az alapszabály szerint csak 16 és 35 év közöttiek lehettek tagok, valamint kizárták azt, aki KISZ-esként is tevékenykedett.

Politikai karakterét ekkor a liberalizmus és a radikális antikommunizmus határozta meg, szervezete még laza típusú, erősen áthatta az alternatív-akcionista vonal. Az első szabad választásokon meglepően jól szerepeltek, ezt követően 22 fős frakcióval parlamenti pártként folytatták tevékenységüket. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!