hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fagyizás veszélyei
A minőségi jeges desszert titkai

2018. 08. 02.
Kézműves? Olasz? Házi? Albán? Mindenki másra esküszik, ám amilyen jól esik néhány kenésnyi ízletes fagylalt egy forró nyári napon, olyan nagy bosszúsággal is zárulhat egy-egy fagyizás. Kérdéseinkre Dr. Turcsán Judit, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar tudományos főmunkatársa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) válaszolt.

Mire figyeljünk a fagylaltozó helyeken? Honnan tudhatjuk, hogy jó vagy épp rossz fagyizóban járunk?

TJ: – A helyiség tisztaságára. Figyeljük meg, hogy rovarok, főleg repülő rovarok (legyek) vannak-e. Az eladó tisztasága – kéz, ruházat – is nagyon fontos és jó indikátora a hely igényességének. Fontos, hogy amennyiben hosszú haja van, az legyen összefogva. Senki sem szereti a hajszálakat az ételében. Lényeges, hogy kézzel ne nyúljon a fagyihoz, a merőkanalat mindig mossa le, mielőtt kiadagolja a fagyit. A merőkanalat ne hagyja szanaszét az üzletben, hanem szabályosan, a tartójában tartsa. Nézzük meg, hogy a fagylalttálcában a fagyi meg van-e olvadva, a fagylalttálca tiszta-e, és az is figyelembe veendő, hogy a fagylalttálcát takaró üveg/műanyag lap tiszta-e.

NÉBIH: – Figyeljük meg az árusítóhely környezetét. Ha a környezet nem tiszta, rendezetlen, ha az árusítást végző, illetve az üzletben dolgozó, műhelyből kilépő dolgozók szennyezett ruhában, kötényben, ápolatlan hajjal, műkörmökkel, kézékszerekkel dolgoznak, akkor már feltételezhetjük, hogy a fagylaltra sem fordítanak kellő gondot. Nézzük meg a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Mennyi fagylalt van bennük, egymásra halmoztak-e többféle fagylaltot mivel ez kifejezetten tilos! Egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!