hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ostorral őrzik a rendet
Kozákok az orosz vébén

2018. 07. 22.
Részt vettek a Krím annektálásában, harcoltak Aszad oldalán a szír polgárháborúban, most lóháton védik a futballszurkolókat a világbajnokságon. Mit kell tudni erről a rejtélyes paramilitáris csoportról?

Ki gondolta volna, hogy a sokáig inkább csak nevetség tárgyának tekintett, a kozák hagyományokhoz visszatérni igyekvő nacionalista csoportokat a Kreml nagyon is komolyan veszi, olyannyira, hogy még fizeti is őket a központi büdzséből? Pedig pontosan ez történt az utóbbi években Oroszországban, sőt, egy május eleji ellenzéki demonstráción hirtelen a moszkvai Puskin téren is megjelentek ezek a feltűnő ruhát viselő, tradicionális „őrök”. Igaz, egyik vezetőjük azt állította, hogy véletlenül kerültek oda. Épp egy kulturális eseményre tartottak ugyanis, ekkor látták meg az ellenzéki tömeget, amely Putyin elnök távozását követelte, és rögtön indíttatást éreztek arra, hogy rendet vágjanak. Így kerültek elő a korbácsok, amelyeket bevetve több száz ellenzékit segítettek őrizetbe venni a rohamrendőröknek.

Az orosz ellenzékiek viszont tudni vélik, hogy csak a biztonsági szolgálatok, egészen pontosan az egykori rettegett KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tudtával és beleegyezésével léphettek a kozákok akcióba Moszkva központjában. Ha ez valóban így van, akkor a bolsevik forradalom óta most először vetették be őket ilyen módon. Sokan már azt találgatják, hogy mindez egy új korszak kezdetét jelzi-e. „Az egy dolog, hogy a kozákok megjelentek Oroszország déli részén, de a fővárosban nagyon rossz a hírük. Az emberek még emlékeznek arra, hogy a forradalom előtti időkben a diákok és az értelmiségiek ellen használták őket” – mondta Gleb Pavlovszkij neves orosz politológus, aki szerint az orosz hatóságok akár a Janukovics-féle modellt is elővehetik. A volt ukrán elnök idején a karhatalom vidékről szállított Kijevbe bajkeverőket (tituski) azért, hogy feltűnés nélkül elbánjanak az ellenzéki tüntetőkkel.

Az új korszak kezdetét látszik alátámasztani, hogy ha nem is Moszkvában (valószínűleg a májusi botrány hatására a hatóságok végül úgy döntöttek, hogy a fővárosban nem vetik be a kozákokat a futball-világbajnokság idején), de a hagyományosan kozákok lakta vidékeken, vagyis Oroszország déli részén a világbajnokság több helyszínén is kozákok ügyelnek majd a biztonságra a rendfenntartó erők munkáját segítve. Azt azonban a Rosztovi terület kormányzóhelyettese, Igor Guszkov sietett aláhúzni, hogy a kozákok nem veszik át a rendőrség szerepét. „Csak bemutatják katonai képességeiket azzal, hogy lovas járőrözést végeznek a Don folyó mentén Rosztovban” – mondta Guszkov, aki szerint „mi itt mindannyian kozákok vagyunk”. A tisztviselő arra utalt, hogy a városban a világbajnokság idején több esemény is lesz a kozák kultúra bemutatására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!