hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aratóünnep kérdőjelekkel
A nagyüzemi termelésé a jövő

2018. 07. 22.
Aranymezők, ezüstfolyók, énekli Bánk bán Erkel operájában, utalván az ország rendkívüli áldásaira, amellyel a Teremtő megáldotta. Ha hajnalban útra kel az ember vidéken, az opera képei kelnek életre a szemei előtt: ringó búzatáblák, aratásra érett árpaföldek, ameddig a szem ellát.

Azonban az áldás csak akkor ér valamit, ha azt megfelelően használja az ember, ám a hazai gabonatermesztés struktúrája felett eljárt az idő. Nagyüzemben termelik a gabonát, pedig a világon mindenütt megterem ma a jó gabona, így az értékesítés komoly gondot jelent. Az Európai Unió rendre fenyeget, hogy megváltoztatja a földalapú támogatási rendszert, mert jobbat egyelőre nem tud ajánlani, az unión belül pedig az egyik legerősebb lobbi- és érdekérvényesítő közösséget a mezőgazdaságból élők alkotják. Korán jött a nyár, a forróság, így az aratás is két héttel korábban kezdődik. Az őszi árpa megérett, vágni kell, de sok gazda még kivár, hiszen nem akarja növelni a betakarítás költségeit még szárítással is. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az őszi árpa legkorábbi fajtáinak betakarítása a napokban elkezdődött, de a terméseredmények nem túl biztatóak. Átlagban 3-4, esetleg 5 tonna termést takarítanak be egy hektárról a gazdák, ami a tavalyi szinttől és az idei várakozásoktól is elmarad.

Dél-Békésben Szabó László gazda közel húsz hektáron termel árpát, amit már a tarlóról, azaz a kombájn alól elad évek óta. Régebben nem értékesítette a gabonát, hiszen sok sertést tartott, de most nem éri meg küzdeni az állatokkal, a nagy termelők minden piacot letarolnak. Marad az eladás, ami, ha már a vetőmag, a talajmunka, a vegyszerezés és a betakarítás költségeit behozza, akkor a földalapú támogatás haszonként marad a gazda zsebében, de a mai gabonaárak mellett ez szinte csodának számít. Ott, ahol jó a talaj, és terem 5-6 tonna hektáronként, már haszon is keletkezik, de az ilyen minőségű termőterületeken nem gabonát vetnek, mondja Szabó gazda délre mutatva, a kovácsházi löszös vidék felé. Dinnye, paprika, kertészeti kultúrák, fűszernövények: ott lehet profitot termelni, itt csak úgynevezett előveteményként lehet a gabonát vetni, szigorú vetésforgóban, a kukorica és a napraforgó előtt.

A kukorica még eladható, az olajos magvak, mint a szója, napraforgó, repce hoznak hasznot igazán, mondja Balázs Tibor szeghalmi gazdálkodó. Tibor még nem arat, de a szomszédjai már konkrét számokkal szolgálnak: három és fél tonna árpa termett hektáronként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!