hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több mint összeszerelő üzem
Csúcsra jár a magyar járműgyártás

2018. 05. 03.
A magyar mérnökök nemcsak a huszadik század során kerültek vezető beosztásba az olyan autóipari óriásoknál mint a Ford vagy a Mercedes Benz, hanem ma is jelentős szerepük van a világ járműgyártásában, különösen a formatervezés terén. Ezenkívül itthon is pörög a járműgyártás – és nem csak a multiknál.

Az idén eddig bejelentett tizenöt hazai nagyberuházásból kilenc a járműiparhoz kapcsolódik – emelte ki a március végén megrendezett Automobil és Tuning Show (AMTS) megnyitóján Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, aki szerint nem korrekt, hogy erre a produktív szektorra a fanyalgók negatív éllel mondják, hogy „összeszerelő” üzem, már csak azért sem, mert egyre több cég helyezi át Magyarországra kutatás-fejlesztési erőforrásait. Hozzátette: a mul­tinacionális cégek hazai beszállítókkal, illetve felsőoktatási intézményekkel való együttműködését pályázati forrásokkal támogatják. A jövő ugyanis az innováción múlik: az egyik húzóirány az elektromobilitás, amit a belsőégésű motorok szabályzókkal való visszaszorításával igyekeznek fejleszteni, a másik fontos cél pedig az önvezető járművek fejlesztésében való részvétel, ezért indult el a zalaegerszegi tesztpálya beruházása, ami a régiónkban jelenlévő autóipari cégek számára segítség – említette példaként az államtitkár.

Kocs, kocsi, coach

„Álmodj velem, mert ha elég szorgalmas és tehetséges vagy, eljuthatsz a világ tetejére” – idézte a  kiállítás mottóját Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, az esemény főszervezője, aki kiemelt néhány mérföldkövet a magyar járműgyártás múltjából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!