hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért népszerű a Fidesz Erdélyben?

2018. 05. 24.
Bár a Fidesz–KDNP mandátumainak számát nem gyarapították, jóval több levélszavazat érkezett az országgyűlési választások során, mint négy éve. Ahogy az várható volt, a döntő többség a kormánypártokra szavazott. Utánajártunk, hogy Erdélyben mi volt ennek az oka.

A határon túli magyarok – hivatalosan a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező állampolgárok – csak az országos pártlistákra szavazhattak. A névjegyzékbe több mint 378 ezren vetették fel magukat. Végül összesen 266 ezer levélszavazat érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), ám ezek több mint 15 százaléka érvénytelen volt, így összesen 224 ezer voks számított bele a végeredménybe. Az NVI adatai szerint a levélben szavazók 96,24 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetséget támogatta. Az LMP a voksok 0,93, a Jobbik 0,91, az MSZP–Párbeszéd 0,55 százalékát kapta, a többi párt ennél kevesebbet.

Négy évvel ezelőtt jóval kevesebb, mintegy 128 ezer érvényes levélszavazat érkezett be a határokon túlról – ennek a duplájára számítottak most. Hogy ez nem valósult meg, annak egyrészt a román posta megbízhatatlansága az oka, másrészt sok szavazólap maradt a konzulátusokon is. A pártpreferenciák azonban érdemben nem változtak, sőt, a Fidesz kis mértékben erősödött is. 

A legjelentősebb határon túli magyar közösségben, a romániai magyarok körében (mint ahogy vélhetően a Délvidéken, Kárpátalján és a Felvidéken is) ennek elsősorban érzelmi okai vannak. „Erdélyben a levélben szavazásra buzdított minden civil és politikai formáció, és az sem titok, hogy a Fidesz támogatását szorgalmazták. A kettős állampolgárság megadásával Orbán Viktor olyan érzelmeket adott vissza az itt élő magyaroknak, amilyet a trianoni döntés óta senki, és olyan keserűségtől szabadította meg őket, amely lassan száz éve mérgezte a lelküket” – mondta Feren­czi Zsolt háromszéki újságíró. Hozzátette: ezt semmilyen politikai pletyka vagy vádaskodás nem tudja felülírni, bárki is nevezi őket bennszülötteknek, akik egy marék üveggyönggyel megvásárolhatóak. „A választásokon való részvétellel sokan a hálájukat igyekeznek kifejezni, és a döntésük mögött talán nincs erős racionalitás. Éppen úgy, ahogyan Trianon megítélése kapcsán is az érzelmek dominálnak. Annak, aki ezt számon kéri, javaslom, éljen itt száz évet megtűrt és lenézett kisebbségként, és próbáljon racionális maradni” – jegyezte meg Ferenczi Zsolt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!