hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan maradhatunk normálisak a digitális világban?
Kézikönyv ellenállóknak

2018. 04. 05.
A világ egyre gyorsabban pörög körülöttünk, és szinte elvárás, hogy mi is ilyen fordulatszámon fogadjuk be és dolgozzuk fel a ránk áradó információt. A sikerhez vezető út azonban éppen ellentétes ezzel.

Egy brit futurológus szerint inkább lassuljunk le, és ha elég bátrak vagyunk, akár dobjuk is el végleg az okostelefont. Ami valóban fontos, az úgyis eljut hozzánk. Richard Watson futurológus semmilyen formában nem tart lépést az egyre szélesebb digitális kínálattal, nincs se Twitter-fiókja, de még a Facebookon sincs fent. A sikeres szerző folyamatosan kutatja, hogy a digitális infóözön milyen hatással van a lelkünkre, sőt, milyen testi elváltozásokat okoz már az X generáció tagjainál is. Azoknál, akik az Y és a Z generációkkal ellentétben még emlékeznek arra az időszakra is, amikor csak vezetékes telefon létezett, ráadásul az sem volt mindenkinek, és az emberek közötti interakcióknak személyesen kellett lezajlaniuk, mert más felület nem nagyon létezett – leszámítva talán a kézzel írt és postán küldött leveleket.

A Z generáció és a zöldborsó

A Future Minds: How the Digital Age Is Changing Our Minds, Why This Matters and What We Can Do About It (A jövő elméi: Hogyan változtatja meg a digitális kor az elménket, ez miért fontos és mit tehetünk ellene) című könyvében Watson alaposan megvizsgálja, hogy a múlt század végéhez képest hogyan változott meg az emberek gondolkodása, és igyekszik használati útmutatót adni az Y, de főként a Z generációhoz, akik egyértelműen máshogy gondolkodnak, mint az idősebbek. Ez a munkahelyi viszonyokban, az isko­lai teljesítményben és a tanulási módszerekben is egyértelműen megmu­tat­kozik. Watson a jól ismert tiné­dzser (tizenéves) szó helyett a screenager – azaz szabad fordításban „képernyőkori” – kifejezést vezeti be, ami egyértelműen leírja a legalapvetőbb különbséget a generációk között: míg az X generáció tagjai még nem a virtuális térben élik meg mindennapjaikat, hanem eszközként használják a digitális felületeket, addig a későbbi generációk az egész életüket a virtuális térben töltik – itt kommunikálnak a társaikkal, innen szerzik az információt, online vásárolnak és a többi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!