hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haláltáborban komponált
Láng György, az elfeledett tehetség

2018. 05. 11.
Az Andrássy út 97. szám alatti ház sokat vesztett valamikori patinájából. Ma már kevesen tudják, hogy ebben a házban élt és alkotott Láng György zeneszerző, grafikus és író. Neve ma már ismeretlenül cseng – pedig nem mindennapi tehetség volt.

A Zeneakadémia mellett a Képzőművészeti Főiskola grafika szakát is elvégezte. Nevét elsősorban zenetörténeti regényei őrzik. Legsikeresebb műve a Johann Sebestian Bach életét feldolgozó A Tamás-templom karnagya című regénye. Az 1940-es évek magyar államának kultúrpolitikai fintora, hogy 1944-ben a Singer és Wolfner kiadó egész kirakatát telerakták a könyvvel, hogy reklámot csináljanak a köztudottan zsidó szerzőnek, aki akkor már négy éve munkaszolgálaton volt.

Láng századát a haláltáborokba induló utolsó szerelvények egyikébe vagonírozták be. Évekkel később felesége, Weinstein Izabella naplójába a következőt írta ezzel kapcsolatban:

„Mi tanyáztunk abban az utolsó vagonban, amelyet elvontatott a foglyokat szállító szerelvény Komáromból. Az idő tájt ugyan még mit sem tudtunk egymásról, de utóbb kiderült, hogy az utolsók közt vagonírozták be az én Gyurikámat, meg a századát is. Lehet, hogy már a városból kifelé vezető síneken is ugyanaz a mozdony húzta a vonatunkat.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!