hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Avicii túl későn akart kiszállni
Újra ölt a show-biznisz

2018. 04. 26.
Tragikus hirtelenséggel, 28 éves korában hunyt el a világ egyik legismertebb DJ-je, Tim Bergling, ismertebb nevén Avicii. Története újabb szomorú illusztrációja annak, hogy a szórakoztatóipar és a buli­kultúra hogyan emészti fel időnként még saját kiemelkedő tehetségeit is.

Ha Ön még nem hallotta Avicii nevét, annak valószínűleg egyetlen oka van: nem az Y és Z generációhoz tartozik. Ennek ellenére az általa írt slágereket jó eséllyel az is hallotta, aki egyébként nem kíséri figyelemmel a zenei divatot. Avicii nem a szó régi értelmében vett klasszikus lemezlovas volt, aki mások számait mixelte és listát készített belőlük, hanem ahogy a 21. századi DJ-k nagy része, saját maga által készített elektronikus zenékkel járta a világot. Zenei stílusa az EDM (electronic dance music) kategóriába tartozik, és ennek a stílusnak lett ő az egyik legnagyobb művelője.

Az 1989-ben a svéd fővárosban, Stockholmban született Tim Bergling alapvetően introvertált gyermek volt, ám rengeteget foglalkozott zenei témájú blogokkal, videókkal és magával a zenei kísérletezéssel is. Így figyelt fel rá Ash Pournouri is, a sztár első menedzsere. Eleinte a saját nevén futtatta munkáit, majd nevet váltott. Miután a MySpace nevű közösségi oldalon már minden általa választott név foglalt volt, Tim kénytelen volt kitalálni valami újat: így lett a művészneve Avicii, amely a buddhizmusban a legmélyebb poklot (avici) jelöli. A nevet az egyik barátjától hallotta, és egyből megtetszett neki.

Még be sem töltötte tizennyolcadik életévét, amikor Miamiban lépett fel egy klubban, óriási sikerrel. Ismertsége, népszerűsége rohamosan nőtt, és pár éven belül már több tízezer ember előtt zenélt. A szakma is elismerte munkásságát, hamarosan a világ három legkeresettebb DJ-jének neve közé az övé is felkerült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!