hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Facebook és az árnyékprofilok
Mi lesz a digitális kartotékokkal?

2018. 04. 12.
Mark Zuckerberg igyekszik mindent megtenni, hogy túllendítse a Face­bookot története eddigi legnagyobb botrányán. A fő kérdés azonban nem az, hogy a globális techóriás meg tudja-e védeni az adatainkat, hanem az, hogy bízunk-e benne, hogy nem él vissza azzal a gigantikus mennyiségű információval, amelyet rólunk gyűjt.

Hogyan néznél ki, ha a másik nemhez tartoznál? Melyik ismerősöd szerelmes beléd titokban? Mit hoz neked a mikulás karácsonyra? – ilyen kérdésekre válaszolnak a 2014 óta sikerszériájukat élő „személyiségkutató” alkalmazások, amik a Facebook-felhasználók profiladataiból igyekeznek választ adni életük legnagyobb kérdéseire.

Ahogy régen a bulvárlapok horoszkópoldalairól, úgy ezekről is azt hisszük, „nincs ember a Földön, aki komolyan venné ezeket”. A valóság viszont az, hogy az elmúlt években több száz millióan bocsátották rendelkezésre nemcsak a saját, hanem akár ismerőseik személyes adatait is annak érdekében például, hogy megtudják, melyik filmsztárhoz hasonlítanak a leginkább.

Egy konkrét esetet említve: 2015-ben egy alkalmazás, ami felsorolta, milyen szavakat használsz leggyakrabban a Facebookon, közel 20 millió fiókhoz kapott széleskörű hozzáférést. A csavar ráadásul ott lép a történetbe, hogy a víruskvízeket gyártó fejlesztők nemcsak akkor férhetnek hozzá kontaktjaidhoz, személyes bejegyzéseidhez vagy akár messenger üzeneteidhez, amikor az érdeklődéstől gyötörve mielőbb meg akarod tudni, milyen „tojás lennél, ha tyúk szült volna”, hanem akkor is, amikor az ostoba választ már rég elfelejtve – természetesen tudatlanul – nyitva hagyod a hátsó kaput a külső adatvadászok számára. Ennek a rendszernek a következménye lett, hogy három hete a Facebook értéke alig egy nap alatt 25 milliárd dollárt zuhant, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű angol elemzőcég több mint 87 millió felhasználó adatait vette igénybe célzott politikai hirdetések gyártásához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!