hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A digitális diéta

2018. 05. 03.
Szokott sürgető érzést érezni beszélgetés közben az üzenetei ellenőrzésére? Miközben a gyermekei beszélnek, ön a telefonját nyomkodja? Izgalomba hozza, ha látja, hogy villog a kis zöld lámpa az elektromos készülékén? Ha a fenti kérdések valamelyikére igen a válasz, lehet, hogy időszerűvé vált egy digitális diéta.

Maga a diéta már régi találmány, a mai digitális korban azonban egyre többen úgy vélik, nem csupán a fogyasztott ételeink minőségét kell alaposan megfontolni az egészség érdekében, de mentális jólétünk elősegítéséhez fontos, hogy az internet és okostelefonjaink segítségével fogyasztott tartalmakat is megválogassuk, bizonyos „anyagok” bevitelét korlátozzuk.

Daniel Sieberg, miután éveket töltött el technológiai tudósítóként számos amerikai csatornánál, arra a következtetésre jutott, hogy többé nem ő az irányító a technológia világában, hanem épp ellenkezőleg. A számos internet előtt eltöltött év alatt Daniel arra lett figyelmes, hogy egyre több fontos eseményt hagy ki szerettei életéből, egyre figyelmetlenebb, és addigi kapcsolatai visszafejlődtek, aminek következtében elszigetelődött.

A felismerést követően Sieberg egy négylépéses stratégiát állított fel a helyes egyensúly visszanyerésére, amelyet A digitális diéta című könyvében publikált. Az első lépés az újragondolás. Ha valaki napi két órát tölt céltalan szörfözéssel az interneten, az éves szinten egy egész hónapot jelent. Ha belegondolunk, hogy mennyi mindent kezdhetnénk, mennyi mindent elérhetnénk plusz egy hónap alatt, ez segíthet újraértékelni az interneten eltöltött idő jelentőségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!