hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A csángóknál járt a HISZ
Vetés a Gyimesekben

2018. 05. 24.
Ha megkésve is, de bekúszott Erdélybe is a langyos, virágillatú tavasz. A Gyimes völgyébe tartva csak a Hargita csúcsain fehérlik itt-ott egy kis hó, a völgyekben virágok petyegtetik a végtelen hegyi legelők zöldjét. Itt a vetés ideje.

A szépség nem mindenkit indít csupán gyönyörködésre: a legelőkön takarítják a kaszálókat, szedik a gyomnövényeket, hiszen nem mindegy, milyen lesz majd a széna. A völgy békés csendjét erőlködő traktorok hangja töri meg, istállótrágyával megrakva küszködnek a hegyek lábánál kialakított szántókra: a sovány földnek kell a trágya, hogy teremjen. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata jóvoltából éppen azért jövünk a völgybe, hogy vetőmagot és – krumplit, vagy ahogyan Erdély szerte hívják, pityókát hozzunk száz gyimesbükki családnak.

A HISZ sok éve, sőt évtizede segít rendszeresen a Bákó megyei csángó településen, Gyimesbükkön – ott, ahol éppen szükség adódik. Voltak már itt iskolatűz után, árvízben, amikor a völgy folyója, a Tatros elmosta a bevetett kerteket, de csendes hétköznapokban is, amikor éppen játszóteret kellett építeni. Most nem katasztrófa miatt jöttünk, hanem azért, mert vetőmagra van szükség.  Deáky András, az örökifjú nyugalmazott iskolaigazgató, a település „nagy csángója” gondolt egyet, és írt a HISZ-nek, mert közel száz családnak kellene vetőmag és pityóka.  A kertek itt, Gyimesben óriásiak, a völgy közepén lévő házsoroktól felkúsznak egészen a hegyek lábáig, onnan pedig jön a legelő, és azon túl a meredek kaszálók. 

„Nincs egy talpalatnyi hely sem, amit ne hasznosítana a csángó” – mondja az egyik helybéli, Ferenc bácsi, aki köszöni az adományt, különösen a pityókának örvend: ideje volt lecserélni a tavalyi fajtát, mert már nagyon silány minőséget termett. Amíg a kamrába cipeljük a krumplis zsákot, az idős ember a kert felé mutat: éppen jókor jöttünk, minden elő van készítve, csak rakni kell a magokat a földbe. „Mifelénk egy hónappal késik mindig az idő, csak május elején kerül a földbe pityóka, mert a völgyben hidegebb van, mint máshol” – mondja Ferenc bácsi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!