hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Spielberg listája
Amikor perel a hazafiság az igazmondással

2018. 04. 05.
Az ismert alkotó most éppen a sajtó­szabadsághoz érkezett. A Pentagon titkai (The Post) ugyan nem korszakalkotó film, az nagyjából benne van, ami a politikai hatalom és a nyilvánosság többnyire morózus viszonyához tartozik. Bár egyfajta leckefelmondást láthatunk, Tom Hanks és Meryl Streep simán hozzák azt, amiért elismerik színészi teljesítményüket. Miközben a negyedik hatalmi ág kissé megdicsőül.

A sajtóról van szó természetesen, amely filmünk idejében még kizárólag „kézzel fogható” valóság. Ólombetűkkel, kötényes szedőmesterekkel, friss illatú, ropogós (vagy éppen vajpuha) újságlapokkal. Ezek is ott vannak a filmben, meg a leírt, kinyomtatott szó a mainál sokkalta nagyobb hatalma. A konkrét ügy az amerikai kormányzatok cinikus hallgatása egy titkos – így nem a kortárs nyilvánosságnak, hanem a távoli jövőbe szánt – jelentésről, amely tudományos igénnyel tárja fel, hogy a vietnámi háború kezdettől fogva megnyerhetetlen.

Ez a pár ezer szorgalmasan teleírt oldal szivárog át a tekintélyes The New York Timeshoz, ahol természetesen rögtön címlapot ér a sztori: az egymást váltó elnökök az ország tekintélyét félt­ve (meg saját arcvesztésüktől tartva) egyszerűen nem merték leállítani a gépezetet – miközben fiatal életek tízezreit küldték a halálba.

A kormányzati sunnyogás ténye már magában megér pár morális kérdést, a film ezeket fel is teszi. Szerencsére direktebb napi politikai áthallások nélkül – bár van, aki a film alapján felfedezni véli a mai Trumpot a tegnapi Nixon tetteiben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!