hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oltásdilemmák
A vakcinák és az abortált magzatok

2018. 04. 05.
Jövőre kötelező lesz a másfél éves gyerekek bárányhimlő elleni oltása. Bírálói szerint az intézkedés egészségügyi szempontból vitatható, inkább gyártói érdek áll a háttérben. Közben európai petíció is indult az etikusan, tehát nem abortált magzatok sejtjeiből előállított oltások elérhetőségéért.

Az etikai aggályok a jó ideje kötelező oltás, az MMR (kanyaró, rubeola, mumpsz) körül merültek fel, nem először. A CitizenGo február közepén tette közzé azt a nemzetközi petíciót, amely követeli, hogy etikusan előállított oltószereket használjanak Európában a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen. (Ezt a komplex oltást 15 hónapos korban kapják a gyerekek, majd 11 éves korban megismétlik.) 

A petíció megfogalmazói szerint jelenleg az Európában egyedül elérhető M-M-RVAXPRO vakcinában található rubeola vírus forrása abortált emberi magzatokból származik. A vírus tenyésztéséhez használt sejtvonalak szintén abortált magzatokból erednek. Mindezt szakirodalmi források is dokumentálják. Ezért a jogvédők azt kérik az MSD Vaccins gyógyszeripari vállalattól – amely az oltóanyag forgalomba hozatali engedélyének jogosultja az Európai Unióban –, hogy etikus oltóanyagot állítsanak elő a meglévő szer helyett.

Példaként Japánt hozzák fel, ahol a vírust rubeolás gyermekek torokváladékából nyerték, melyet – a petíció szerzői szerint – nyulak sejtjeinek vonalán tenyésztettek tovább, így etikus módon állították elő a védőoltást. Ez a formula az európai szülők számára nem elérhető jelenleg. A vírust a köldökzsinórvérből vagy a felnőtt személy csontvelőjéből származó őssejtek vonalán is lehetett volna tovább tenyészteni – olvasható a petícióban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!