hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindenki nyugodjon le?!
A nyugtatózás mint népbetegség

2018. 03. 28.
Évente 280 millió szem fogy a legnépszerűbb nyugtatókból Magyarországon – vagyis még a csecsemőkre is jut egy-egy harmincas kiszerelésű Xanax vagy éppen Frontin. A túlterhelt kórházi osztályokon gyakran alapból adagolják ezeket, de hétköznapi „válságkezelésként” is bevett gyakorlat a nyugtatózás.

Az Egyesült Államokban Donald Trump tavaly nemzeti vészhelyzetet hirdetett az opiátalapú gyógyszerek tömeges használata miatt. Alapvetően fájdalomcsillapítókról van szó, amelyeket azonban előszeretettel alkalmaznak különféle lelki problémák esetén is – a helyzet súlyosságát mutatja, hogy 2015-ben 22 ezer esetben okozott halált ezeknek a piruláknak a túladagolása. (Te mit szedsz? – Opioidjárvány az Egyesült Államokban. Hetek, 2017. augusztus 25.) Magyarországon korántsem ilyen súlyos a helyzet, ami leginkább az amerikainál jóval szigorúbb európai és hazai gyógyszerszabályozásnak köszönhető. Ugyanakkor a pszichés gondokra, betegségekre (feszültség, szorongás, depresszió stb.) az alapértelmezett válasz nálunk is a nyugtató- illetve serkentőszerek használata.

Tablettás lelkigondozás

„Évek óta tendencia, hogy a túlterhelt kórházi osztályokon, ahol kevés a nővér, a lázlapra eleve felírják a Xanaxot vagy a Frontint, hogy a betegek kevesebbet panaszkodjanak. Meglehet, hogy így nyugodtabbak lesznek a műszakok, ám ezek a gyógyszerek viszonylag gyor­san fizikai és pszichés függőséget okozhatnak. A kórház után a háziorvos is ugyanezzel a lendülettel írja fel a nyugtatókat, hiszen látja, hogy a szakorvos is alkalmazta azokat, ráadásul vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, ami a legtöbb esetben szintén nem hátrány” – mondta a Heteknek egy témában jártas gyógyszerész, aki szerint ez a gyakorlat is hozzájárult ahhoz, hogy sok nyugdíjas számára napi szükséglet a nyugtatófogyasztás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!