hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiss Manyi, a rakoncátlan díva

2018. 04. 12.
Kiss Manyi a 20. századi magyar színjátszás egyik kitűnő alakja: Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a legtöbb embernek a legendás „Jaj, de jó a habos sütemény” dallamát juttatja eszébe.

Több mint száz filmben és számtalan televíziós műsorban szerepelt. A korabeli sajtó úgy számolt be róla, mint „a magyar színpad páratlan csillogású kis drágaköve, fiatal komika típus, az úgynevezett női Chaplin-fajtából való, színültig telve örökké friss és zseniális ötletekkel”.

E tehetséges színésznőnek 107 évvel ezelőtt, 1911. március 12-én indult az élettörténete, az erdélyi Magyarlónáról, Kiss Margit néven (a környezete Manyikának hívta). Kiss Lajos kántortanító, iskolaigazgató és Nagy Zsuzsanna tanítónő legkisebb, harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei – az akkori társadalmi szokásoktól eltérően – négyéves korában elváltak, és újraházasodtak. Margitot édesanyja testvére és férje nevelte.

Sepsiszentgyörgyön fejezte be a gimnáziumot, majd felvételt nyert Kolozsváron a konzervatóriumba, zongoratanszakra. Egy kolozsvári színházban tett látogatása életre szóló élményt jelentett számára, ugyanis ekkor ismerte fel, hogy a színészi pályára született. A színházi élményeket követően megkereste Izsó Miklóst, a kolozsvári Nemzeti Színház főrendezőjét, aki azonnal meglátta az ifjú hölgyben rejlő tehetséget, és felvette a színészképző iskolába. Mindezt a szülei nem nézték jó szemmel, hiszen úgy gondolták, hogy a zongoraművészi pálya biztosabb, mint a színészi. Egyébként az utóbbira Manyi fizikailag sem volt kifejezetten rátermett, ugyanis az akkori szépségideálnak nem felelt meg.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!