hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az üveghegyen túl
Ősi mesterségek modern köntösben

2018. 03. 29.
Az üveghegyen túl, ahol az üveges mesterség kezdődik, ott lakik Gereczné Deák Zsuzsanna üveges mester. Művészetéről, alkotásról, nehézségekről, tervekről beszélgettünk, illetve arról, hogyan teszi színesebbé alkotásaival saját és mások világát.

 

Kezdjük mindjárt egy nagyon alapvető kérdéssel: tulajdonképpen mi az üveg?

– Egy ősi anyag, talán már a kezdetektől létező. A természetben fellelhető természetes üveg az obszidián. A különféle üvegek főként a homok megolvadásával alakulnak ki. Az üveggyártás kezdetéről több legenda is szól. Egyesek szerint az üveget a zsidók fedezték fel, amikor egy nagy erdőtűz után a hamu és a homok összeolvadásából keletkezett üvegszerű anyagot találtak. Idősebb Plinius elbeszélése szerint az üvegetvéletlenül fedezte fel néhány föníciai kereskedő i. e.  5000 körül, akik Szíriában, a Balo folyó mentén szálltak partra. Tábortüzet gyújtottak, és edényeiket a rakományként szállított salétromtömbökre helyezték. A salétrom a tűz melegétől megolvadva és összekeveredve a part homokjával egy új, átlátszó, folyékony anyagot képezett. E legendákat régészeti leletek azonban nem támasztják alá. Az üveg mint művészeti anyag a fényt, a tisztaságot, a lélek törékenységét, Isten sokszínűségét szimbolizálja. Egy fal, határvonal, amely elhatárol, mégis megmutat, fényt, színt enged az életünkbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!