hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mielőtt megenne a sárga irigység…
Irigység, kibeszélés, rosszindulat

2018. 03. 22.
Miként ismerhetjük fel, ha valaki irigy ránk? Mihez kezdjünk azzal, ha kibeszélnek a hátunk mögött, gúnyolódnak rajtunk? Hogyan kezeljük a rosszindulatot? Dr. Almási Kitti neves klinikai szakpszichológussal beszélgettünk annak kapcsán, hogy a témában nagy népszerűségnek örvendő előadásával járja tavaly óta az országot.

Már a Tízparancsolat is rámutat: „Ne kívánd…” Minden rossz érzés a kívánsággal kezdődik? Miért hasonlítgatják össze állandóan az emberek magukat másokkal?

– Amennyiben a saját életünket valamilyen szempontból hiányosnak ítéljük meg, akkor sokkal könnyebben észreveszünk olyan dolgokat, amelyekkel mások rendelkeznek, mi viszont nem. Nyilván nem arra leszek irigy, amit nem kívánok magamnak, mint például egy Ferrari, ha épp az nem mozgat meg annyira. Ám minél inkább vágyom a pihenésre, annál irigyebb vagyok például egy olyan illetőre, aki a Bahama-szigeteken vagy Balin üdül épp, annál nagyobb a hiányérzet bennem, annál inkább frusztrálhat, hogy miért nem én vagyok ott. Tehát az, hogy mit kezdünk ezzel az információval, egyéntől függ, hiszen ezt a reakciót befolyásolják például azok a minták, amiket otthonról hozunk.

Akkor van olyan, hogy tanult irigység, vagy olyan, aki irigyebb személyiségjegyekkel rendelkezik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!