hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maimonidész nyomában
A marokkói zsidóság öröksége

2018. 03. 16.
A zsidók kulturális, szellemi hatása nem csak Európát érte el, az arab világ területén is maradandó nyomokat hagyott. Ennek egyik ékes példája Marokkó, ahol manapság is nagy tisztelettel és megbecsüléssel nyilatkoznak erről, és minden nagyobb városban található egy zsidónegyed.

 

Marokkó jó kapcsolatokat ápol Izraellel. A lakosság mára már csak elenyésző számban zsidó, ám a zsinagógákat és zsidó temetőket karbantartják, mi pedig lépten-nyomon különös kincseket őrző múzeumokba botolhatunk.

Az észak-afrikai ország zsidó lakossága az Európából elűzött szefárdokból alakult ki. A zsidósággal való kapcsolat a 800-as évekre vezethető vissza, amikor II. Idrísz király elkezdte az andalúziai szefárd zsidók betelepítését a kulturális élet felvirágoztatása érdekében. A zsidók nagy megbecsülésben éltek, kiváltságokat élveztek, és az arabokkal, berberekkel a teljes tolerancia jegyében tevékenykedtek. Több berber tért be a zsidó vallásba, berber zsidó falvak alakultak ki. A háromszáz éves aranykornak és békés együttélésnek a fanatikus muszlim szekták megjelenése vetett véget: a 11. századi Almorávidák és Almohádok uralmától kezdődően a kapcsolat hol békés volt, hol ellenségessé vált, és számos zsidó család kényszerült az elvándorlásra. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!