hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ami leginkább szem előtt van

2018. 03. 16.
Szemünk és fogaink ápolása és egészségének megőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más szervünké. Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat és a körültekintő higiénia.

A szakemberek szerint tanácsos kétévente megjelenni szemvizsgálaton, de az élet­kortól és az adott pa­naszoktól függően ezt gyak­rabban is megtehetjük. Ilyenkor nemcsak az derülhet ki, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle – potenciálisan komoly – szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni lehet. A szem­­fenéki érrajzolat alapján például következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomás is először itt érhető tetten.

Ha látásunk romlását észleljük, mielőbb keressünk fel egy szakembert. Fontos észben tartani, mióta tapasztaljuk a változásokat, vagy mióta állnak fenn a panaszok, változott-e a látásélesség, ha igen, mennyi idő alatt – hirtelen vagy lassan, fokozatosan.

A vizsgálaton számítógéppel ellenőrzik a látásélességet, az esetleges dioptriás változásokat, illetve speciális eszközökkel (például ophthalmoszkóppal) megnézik a látószerv belső szerkezetét. Fontos a szemfenék erezetének és a retina állapotának a felmérése, illetve annak kiderítése, hogy van-e bármilyen jele szürke- vagy zöldhályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!