hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika, a birodalom
Megtörhet-e Washington világhatalma?

2018. 02. 22.
A világ a második világháború óta a Pax Americana korszakában él, amely eddig sikerrel gyűrte maga alá a Szovjetuniót és a hidegháború utáni kihívókat is.

A birodalmak felemelkedéséről és bukásáról szóló cikksorozatunkban (legutóbb: Törékeny birodalmak. Hetek, 2018. február 9.) eddig olyan világhatalmakkal találkoztunk, amelyek érdekeiket a területük maximalizálával kívánták érvényesíteni. A globális birodalmak tetőpontját a britek érték el, akik a 20. század elejére a világ teljes szárazföldi területének közel egynegyedét birtokolták, a tengereken pedig még nagyobb volt a befolyásuk. Amikor a második világháború után Nagy-Britannia drámai gyorsasággal elveszítette gyarmatainak túlnyomó részét, vákuum keletkezett. A történelem addigi logikája alapján az összeomló birodalmak helyét egy új, terjeszkedő hatalom foglalta el. Az elmúlt 70 évben azonban mégsem ez történt.

Kívül tágasabb

Az nem volt kérdés, hogy az Egyesült Államok már jóval a második világháború előtt alkalmas volt arra, hogy messze saját határain túlra is kiterjessze befolyását. A közvélekedés szerint azonban Amerika mégsem élt ezzel a lehetőséggel, mert a nevezetes Monroe-doktrína („Amerika az amerikaiaké!”) alapján önként lemondott a terjeszkedésről. Ez a magyarázat azonban így biztosan nem állja meg a helyét.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!