hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A romagyilkosságok és az igazságszolgáltatás
Halálos rendszerhibák

2018. 02. 22.
A 2008-2009-es romagyilkosságok kapcsán nemrég könyv jelent meg arról a sok mulasztásról, hibáról, amit a nyomozó szervek követtek el, és amin több emberélet múlt. A felelős vezetőket a későbbi eljárás során felmentették. Mindeközben a roma–nem roma viszony nem sokat javult.

„Mindet ki kellett volna irtani” – ilyen vagy ehhez hasonló „többségi” megjegyzésekről is beszá­moltak lapunknak azok az újságírók, akik a 2008-2009-es romagyilkosságok településein azóta többször is megfordultak. Mint ismert, a négy elfogott elkövető előre kitervelten, módszeresen, pusztán a származás alapján ölt védtelen embere­ket: összesen kilenc helyszínen támadtak, hat roma ember életét oltották ki, öt embernek pedig súlyos sérüléseket okoztak, s az áldozatok között gyerme­kek is voltak. A cél egy polgárhá-ború kiprovokálása volt.

Félnek beszélni

A P’amende roma magazinműsor munkatársai szerint ma a legtöbb településen ugyanaz a szegénység és kilátástalanság uralkodik, mint tíz éve, tetézve a némasággal. A bizalmatlanság fölerősödött, az együttélés, ha lehet, még keservesebb. Hogy mennyire negatív lehet a közhangulat ezeken a vidékeken, az akkor kezd számunkra is világossá válni, amikor megpróbálunk túlélőket megszólaltatni – és folyamatosan falakba ütközünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!