hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hatvanasok az új negyvenesek
Erős csontok, önfegyelem, szilikon?

2018. 03. 16.
Egyes nézetek szerint a várható élettartam kitolódásának, az iskolázott­ság és a jólét növekedésének eredményeként a „baby boomer” generáció, azaz a mai hatvanasok megcáfolják az öregedés sztereotípiáit, és jóval aktívabb életet élnek, mint anno az elődeik.

 

A fiatalodási jelenség szimbólumaként szokás Carmen Dell’Orefice 86 éves amerikai – félig magyar, félig olasz származású – modellt emlegetni, aki a fiatalság titkát a jó csontozatban, az önfegyelemben és a szilikonban látja. „Úgy gondolom, hogy Amerika mára felnőttkorba ért, és elfogadta, hogy van élet ötvenen túl is. Talán azért, mert a társadalom többsége már túl van az ötvenedik életévén” – nyilatkozta a dédmamakorú manöken.

Ma olyan korban élünk, amikor sokak szerint minden ötven fölötti korosztály letagadhat 10-20 évet. A mai hatvanasok – azaz a második világháború után született, nagy baby boom generáció tagjai – különösen haladnak a korral: aktivitásuk, fiatalos öltözködésük, kütyühasználatuk és egyéb trendi vonásaik révén nagyjából a korábbi negyvenesek habitusának, nem pedig a hagyományos nyugdíjas képének felelnek meg. Ez a „fiatalodási jelenség” a nyugati, fejlett országokban régóta közbeszéd tárgya, hazánkban viszont csak az utóbbi években került látómezőbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!