hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Taxizás okosban
Kipróbáltuk a hazai autómegosztást

2017. 12. 07.
Az Uber után újabb csapást mérhet a taxisok­ra az úgynevezett carsharing. A közösségi autóhasználat már Magyarországon is megjelent.

 

Budapest egyik utcáján egy fehér VW e-up parkol. Odalépek hozzá, és az okostelefonomba bepötyögöm a szélvédő kijelzőjén látható kódot. A zár kattan, beszállok. Kulcs a kesztyűtartóban, kiveszem, és a gyújtáskapcsolóba helyezem. Egy fordítás után pittyegés. Beütöm a PIN-kódomat a középső billentyűzeten. Még egyet fordítok a kulcson, és az autó menetkész. Becsatolom az övet, rükvercbe teszem a váltót, kitolatok, és hang nélkül elhajtok.

Magyarországon ez a fajta közösségi autóhasználat még nem elterjedt, de például Münchenben 5000 autóval és 800 000 ügyféllel rendelkezik a car­sharinget kínáló DriveNow, a BMW és az autókölcsönző Sixt hét országban jelen lévő közös vállalkozása. A modell egyszerű: regisztrálnunk és szerződnünk kell az üzemeltető céggel, majd valamilyen elektronikus hozzáférés segítségével használhatjuk az adott településen parkoló szabad kocsijukat bizonyos percdíj fejében. A díjat általában a hitelkártyánkról vonják le. Az autót pedig megadott körzeten belül kell leparkolnunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!