hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mérlegen a homeschooling eredményei
Iskola otthon?

2017. 11. 23.
Korunk egyik sokat vitatott, de mára megkerülhetetlen jelensége a gyermekek otthonoktatása. Hatékonysága az iskolai oktatással összehasonlítva egyértelmű – és zsidók, illetve hívő keresztények számára egyes európai országokban ez maradt az egyetlen reális oktatási alternatíva.

incs még egy olyan sokat vitatott, sokszor talán lenézett oktatási forma, mint a „home­schooling” vagy otthonoktatás – vagyis amikor a családban lévő gyermekek különféle módszertani irányelvek mellett, de otthoni keretek között (otthon, parkban, könyvtárban, délutáni klubokban) sajátítják el a tananyagot, és nem az iskolában. Az Egyesült Államokban a tanköteles gyermekek 3,4 százaléka, több mint 2 millió gyermek tanul ilyen módon (az érintett családok 75 százaléka gyakorló keresztény), és az otthon oktatott gyermekek száma világszerte folyamatosan emelkedik. Európában az elmúlt évek bevándorlási hullámai miatt és az erősödő terrorveszély nyomán különösen a zsidó származású lakosság dönt egyre inkább az otthonoktatás mellett.

Az otthonoktatás képviselői szerint az otthon tanuló gyermekek tudásban és személyiségük stabilitásában évekkel megelőzik a hasonló korú, iskolába járó társaik állapotát. Az ellenzők azonban azt hangoztatják, hogy az ilyen gyermekek félszegek, és szociális fejlődésüket tekintve súlyosan elmaradnak iskolákban tanuló társaiktól. Amerikai és európai oktatáskutatással foglalkozó adatbázisokból független, kiváló minőségű kutatások analízisével próbáltuk meg kideríteni, mi a valóság.

Történelmi háttér

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!