hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legalul a helyzet változatlan
Csak látszólag csökkent a hátrányos helyzetű gyerekek száma?

2017. 10. 26.
Bár enyhülőben van, de még mindig magas a hazai gyermekszegénység. L. Ritók Nóra szerint a legszegényebbek helyzete egyáltalán nem javult, jóllehet statisztikai értelemben már alig van hátrányos helyzetű gyerek.

Bár a felmérések szerint enyhül a szegénység, a legszegényebb gyerekek helyzete, akiknek családjai a leghátrányosabb, a közmunkarendszer által leginkább érintett régiókban élnek, nem sokat látszik javulni – erre hívta fel a figyelmet nemrég L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az Igazgyöngy, amely 2012 óta tanodát is működtet egy Told nevű zsákfaluban, az Észak-alföldi régióban tevékenykedik, mely az EU 273 régiója között hosszú évek óta a 20 legszegényebb közé tartozik.

A mind földrajzilag, mind az oktatási rendszeren belül egyre inkább elkülönülő gyerekek kitörési esélyeit tovább rontja, hogy statisztikai értelemben nagyon lecsökkent a halmozottan hátrányos helyzetű (3H-s) tanulók száma, és a „simán” hátrányos helyzetűek száma (2H-sok) is csökken. Nem a helyzetük lett jobb, hanem a hátrányos státusz meghatározása változott, például a szülők munkanélkülisége is bekerült a feltételek közé.

Korábban a 3H-s kategória feltételének számított – a rendszeres gyereknevelési kedvezmény jogosultsága mellett – a szülők legfeljebb nyolc általános iskolai végzettsége. „Időközben a munkanélküli szülők közmunkások lettek, így megváltozott a munkaerőpiaci státuszuk, másrészt kötelesek voltak elvégezni a közmunkaprogramokhoz társított tanfolyamokat is, így a végzettségük is megváltozott – függetlenül attól, hogy ezzel nem kerültek jobb helyzetbe a munkaerőpiacon. A 2013 óta hatályos jogszabályok szerint a nem iskolarendszerű képzések, tanfolyamok elvégzése is nyolc osztálynál magasabb végzettségnek számít” – fejtette ki lapunknak L. Ritók Nóra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!