hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Enyhülés a királyságban?
A koronaherceg a politikai iszlamizmus ellen

2017. 11. 24.
Harmincegy fok van a sivatagban. A levegő remeg a dombok fölött, de ez nem akadályozza meg a szaúdiakat, hogy kijárjanak a város mellé. A sivatagi lankák között terepjáróval száguldoznak a fiatalabbak, az idősebbek a sátrakban pihennek.

Ősz van a szaúdi királyságban, lehűlt a levegő, melynek a hőmérséklete nyáron meghaladhatja az ötven fokot. Új szelek fújnak. Minden értelemben. Egy Land Roverrel hajtunk vissza a város felé. Szaúdi házigazdánk ki akart vinni a sivatagba, hogy bemutassa a tevetenyésztőket, és hogy tevetejet itasson velünk. A szaúdiak meggyőződése szerint a tevetej a világon mindenre gyógyír; a gyomorrontástól kezdve a kétoldali tüdőgyulladásig.

Őszinte sajnálatunkra tevetej csak délután lesz eladó, így arról lemaradunk. Marad a jószágok simogatása és az antibiotikum meg a köptető a légkondicionálóktól kapott nyavalyánkra. Az autóban a házigazdánk felénk fordul és megkérdezi: „Hallottátok a koronaherceg legutóbbi bejelenté­sét?” Nem, nem hallottuk. Pillanatokon belül Mohamed bin Szalman Abdulaziz szavai töltik meg az autót. Az ifjú koronaherceg azt jelenti be, hogy végérvényesen felszámolja az iszlám szélsőséget. Az indoklása önmagában is forradalmi az ultrakonzervatív királyságban: „Az ország 70 százaléka harminc éven aluli – mondja a herceg – nincs még harminc évünk, hogy szélsőségesekkel csatázzunk. Egyszer és mindenkorra el kell pusztítanunk őket. Nem kell mást tennünk ehhez, csak visszatérni az 1979 előtti időhöz.”

Beszédében elhangzik a nyitottság, a tolerancia és a „megbocsátó” jelző az iszlámmal kapcsolatban. Mire a szállásunkhoz érünk, már az is egyértelművé válik, hogyan képzeli el az ifjú koronaherceg a szélsőséges ideológiák felszámolását: már meg is száradt a tinta azon a királyi rendeleten, ami egy olyan központ létrehozását rendeli el, melyben az iszlám hagyományait, az úgynevezett hádiszokat fogják magyarázni a világ összes részéről meghívott muszlim vallástudósok. A Korán kiadásával és szövegmagyarázatával már az ország alapítása óta foglalkozik egy központ Medinában, a prófétai hagyományok magyarázására azonban csak most jön létre egy intézmény – pedig a szélsőségek elleni harc szorgalmazói szerint pontosan a hádiszok félremagyarázásán alapul a világ összes modern terrorszervezetének az ideológiája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!