hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb kétharmad, újabb reform?
Kellenek-e önkormányzatok a 2000 fő alatti településeken?

2017. 10. 10.
Régóta tartja magát a hír, hogy egy esetleges 2018-as kétharmados győzelem esetén hozzányúlna az önkormányzati rendszerhez, főként a 2000 fő alatti települések önállóságához a Fidesz-kormány. Évek óta szó van a hivatalok centralizációjáról, de a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint olyan elképzelés is létezik, amely szerint polgármesterre és képvi-selőtestületre sem lenne már szüksége a kistelepüléseknek.

„Hatékony helyi közigazgatás” – ezt a címet viselte az a 2015-ben kelt, nem publikus kormányzati elemzés, amely 2016-ban szivárgott ki, és jókora felháborodást váltott ki az önkormányzati vezetők körében. Jóllehet ebben még nem volt szó arról, hogy 2019-ben a 2000 fő alatti településeken már nem lennének helyi választások, mindenesetre az önkormányzati rendszer erős központosítása határozottan kiolvasható volt belőle.

Mi a baj az önkormányzati rendszerrel?

„A rendszerváltást követően az önkormányzati önrendelkezés következtében a települési hivatalok sokféle megoldást alakítottak ki, melyeket nagyon nehéz egységesen vezérelni, hatékonyan működtetni. Ennek eredménye óriási eladósodottság, korrupció, átláthatatlan, nem hatékony működés lett”– tartalmazta a munkaanyag, amelynek létezését minden illetékes kormányzati szereplő tagadta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!