hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kísértés a mélyből
A román kormány mégis beáldozná Verespatakot az aranyért

2017. 10. 10.
A nyár derekán – a turistaszezon közepén – Verespatakon szinte tapintható csend fogadott bennünket. Máskor ilyentájt sokan keresték fel a „halálra ítélt” települést, ezúttal azonban a roham elmaradt. Talán azért, mert úgy tűnt, nyugvópontra kerül az ügy: nem lesz cianidos aranykitermelés, megmenekül a környék, hiszen a román állam pályázatot nyújt be a UNESCO–hoz, hogy világörökségi védelembe vegyék a települést. A csend – akkor még nem tudtuk – vészjóslónak bizonyult, mert a nyár végén a román miniszterelnök, Mihai Tudose bejelentette, visszavonja Verespatak világörökségi pályázatát, mindenféle indoklás és magyarázat nélkül. Az arany újra kezdte a harcát a józan ész ellen.

A bizonytalanságnak a román külügyminiszter, Teodor Meleşcanu két nappal későbbi sajtótájékoztatója vetett véget, ő már indokolta is a döntést, miszerint az akkori kultuszminiszter, Corina Şuteu év elején nem jogszerűen adta be a pályázatot, mert a kormány nem döntött az ügyben, sőt Dacian Cioloş miniszterelnök sem tudott róla. A nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták vezetője, Liviu Dragnea is megszólalt az ügyben, aki azt mondta, nyitva kell hagyni a bányászat lehetőségét, mert ez az egyetlen dolog, ami évezredek óta munkát ad az ott élő embereknek, és nem szabad, hogy a kitermelést ellehetetlenítsék. A magyarázat gyenge lábakon áll, rögtön reagált is rá a bányanyitást leghevesebben ellenzők köre, Kolozs­váron és Bukarestben pedig tüntettek a bejelentés nyomán.

Kalandregénybe illő történet a verespataki aranybánya újranyitásának rengeteg fordulatot tartalmazó sztorija.

Sajátosan kelet-európai, a titkosszolgálatok, a politika, a nemzetközi nagytőke és a kisember vívja harcát egy már tetszhalott állapotban lévő településért, és a még ott élő néhány helybeliért. Igazi szenzációt jelentett, amikor a leköszönő Cioloș kabinet kultuszminisztere Corina Şuteu év elején, az utolsó munkanapján javasolta az UNESCO-nak a szigethegységi település világörökségi listára való kerülését. Március elején már jött is a válasz az UNESCO Világörökségi Bizottságának irodájától, hogy a dokumentáció minden formai követelménynek megfelel, 2018 júliusában a bizottság elé kerül. A döntés előre borítékolható volt, a település az újranyitott bánya helyett világörökségi címet kap, véget ér egy lassan másfél évtizedes küzdelem, a döntés után egy kapavágást sem tehet a nemzetközi kalandorcégnek tekintett Gabriel Resources, illetve romániai leányvállalata, a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!