hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Huxit?

2017. 10. 10.
Az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar–szlovák kvótaügyi keresetet. Senki nem lepődött meg igazán, én sem, de ezzel együtt megrázó volt ezt hallani, mert ezáltal valami végleg világossá lett. Mire gondolok? Május végén írta a Hetekben Hack Péter:  A 2015 óta Európát szétfeszítő migrációs krízis (…) valójában a centralizált döntéshozatal tesztügyének is tekinthető. Ha Brüsszel keresztül tudja vinni a nemzeteken a kötelező betelepítési kvótát, az olyan precedenst teremt, amely alapján az Unió vezetői szinte bármilyen ügyben rá fogják tudni kényszeríteni az akaratukat a velük ellentétes álláspontot képviselő, az adott ügyekben kisebbségbe kerülő országokra is.” (Európa és Magyarország válaszúton, 2017. május 26.)

A teszt egyértelmű eredménye, hogy Brüsszel valóban fel akarja számolni az önállóságot, a nemzeti szuverenitást a lényeges dolgokban. Most már teljesen tiszta: amilyen gyorsan csak lehet, ki kell lépnünk az Európai Unió nevű formálódó birodalomból. Most talán még lehetséges, valószínűleg ez az utolsó utáni lehetőség. Látom, hogy a britek milyen nehezen szabadulnak, és az utóbbi hónapok során azon gondolkodtam, sikerülni fog-e nekik kilépni. Most még talán igen. Nekünk viszont, ha nem lépünk viszonylag gyorsan, akkor el fog szállni a békés távozás lehetősége. Így látom.

Tudom, sokan el sem tudják képzelni az életet az Unión kívül, őket meg kellene győzni, hogy igenis van jövő a Brüszszeli Nagybirodalmon túl. Pontosabban: csak ott van jövő.

Most a saját személyes véleményemet írom. Azért is, hogy végre kezdjünk el vitázni erről az egyre sürgetőbb kérdésről. Kezdjük el feltérképezni a távozás lehetőségeit, mérlegeljük a hasznát és az esetleges károkat is. Nem félelemmel. Gyakran amolyan horrorapokaliptikus képet festenek elénk a kilépésről, ezért eleve félve fogunk hozzá már a vitához is. A tagság ténye amolyan föderalista oltáriszentség sokaknak, és az Unióból való kilépés felvetése szentsé­g­-gyalázás a számukra. De erről szó sincs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!