hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa elfelejtett áldozatai
Több ezren hordozzák lelkükben és testükben az Iszlám Állam terrorjának emlékét

2017. 10. 10.
Amikor egy terrortámadás történik, az első kérdés mindig az, hogy hányan haltak meg. Az elmúlt két év Iszlám Állam által elkövetett 13 nyugat-európai merényletében összesen 331-en – ugyanakkor a média és a közvélemény fókuszából hamar kiesnek azok a fizikai és lelki sérültek, akik egy életen át hordozzák magukon a terror kitörölhetetlen nyomát. Több ezer gyermek és felnőtt szenved tovább, akikről alig szólnak a híradások. Cikkünkben a francia és angol támadások túlélőinek sorsát mutatjuk be.

Párizsban 130, Brüsszelben 32, Nizzában 86 – és így tovább, az elmúlt években átlag kéthavonta érkezik hír egy újabb nyugat-európai terrorakcióról és azok halálos áldozatairól. A közvélemény ingerküszöbét magasra tolták a radikális iszlámhoz (javarészt az Iszlám Államhoz, egy esetben az al-Kaidához) köthető támadások: a hírek leginkább azokra fókuszálnak, akik éle­tüket vesztették. A támadások sérültjeiről azonban jóval kevesebb szó esik. Ők sokszor csak a másodperc tört részének vagy egy szerencsés reflexnek köszönhetik, hogy nem kerültek bele az előbbi statisztikába – ugyanakkor kénytelenek tovább hordozni magukban a terror nyomait.

Akadozó kártérítés

A fizikai sérültek száma 1400, és további több ezren vannak, akik az átélt sokkhatás miatt súlyos lelki traumákat szenvedtek. Bár az évfordulók és a megemlékezések kapcsán ezekre a váratlanul kisiklott sorsokra is némi reflektorfény kerül, a sérültek jelentős részének nagy kihívást jelentett a hétköznapokba való visszailleszkedés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!