hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyarok krónikásai a hunokról
A Hetek őstörténeti sorozata (negyedik rész)

2017. 10. 10.
A magyar őstörténet dokumentumait és a magyarok eredetével kapcsolatos vitákat bemutató sorozatunk e heti részében három, a középkorban írt neves krónikánkat hívjuk segítségül. Ahogy korábban utaltunk rá, a felvilágosodás utáni szekularizálódott történetírás nem sokra becsüli az ókori, de különösen a középkori keresztény szerzők műveit, holott ezek már csak az időbeliségük miatt is közelebbről írták meg a nemzetek eredettörténetét. Így van ez a magyarok származásáról beszámoló három legfontosabb könyvvel kapcsolatban is, amelyeket a kommunizmus idején még inkább a mesék és legendák világába száműztek. Pedig Anonymus, Kálti Márk (Képes Krónika) és Kézai Simon (Gesta Hungarorum) művei nem legen­da­gyűjtemények, hanem történelmünk kulcsfontosságú forrásai.

Az elmúlt évtizedekben, az internet előtti világban nem volt könnyű dolga azoknak, akik Magyarországon eredetiben szerették volna megismerni a korai keresztény szerzők műveit. Ezeket ugyanis a hivatalos ideológia kifejezetten károsnak és elvetendőnek ítélte. Mivel a Bibliát egyáltalán nem tekintették történelmi forrásnak, ezért egyszerűen elhallgatták azt, hogy a megkerülhetetlen forrásnak számító ókori történetíró, Josephus Flavius a zsidó nép – sőt az emberiség – történetét egyértelműen az ószövetségi történeti könyvek alapján írta meg. Így művének (A zsidó nép története) magyar kiadásából ezt a közel százoldalnyi részt egyszerűen kihagyták, és csak a bibliai kor utáni részek jelenhettek meg.

Az „igen nemes magyar nemzet”

Hasonló ehhez a korai magyar krónikások esete is. Anonymus és Kálti Márk műve ugyan kis példányszámban megjelenhetett, de Kézai már úgy sem, és csak egy 19. század végi kiadásban volt olvasható. (Ma már mindhárom mű elérhető teljes terjedelemben a Magyar Elektronikus Könyvtár – mek.hu – gyűjteményében.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!