hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Róma, a narkófőváros
Az olasz főváros a nemzetközi drogkereskedelem központjává vált

2017. 09. 17.
Roberto Saviano olasz újságíró több mint 10 éve él rendőri őrizet alatt a maffiáról szóló leleplező írásai kapcsán érkezett fenyegetések miatt. Pár hete a La Republica hasábjain közölt terjedelmes cikket, melyben három, a közelmúltban lezárult rendőrségi nyomozás eredményeit tárta a nyilvánosság elé. Ezek alapján kijelenthető, hogy Róma a nemzetközi drogkereskedelem központjává vált az elmúlt években. A római bűnszervezetek a ’ndragheta (a calabriai maffia) és a camorra (a nápolyi maffia) vezetőivel is kapcsolatban állnak, és évente mintegy 1,3 milliárd eurót kasszíroznak, ami több mint az AS Roma és a Juventus focicsapatok piaci értéke összesen.

A cikk írója először is a politikai elitet korholja rövidlátó, pillanatnyi népszerűségre törekvő, csak a következő választásokra fókuszáló hozzáállásuk miatt, amely megakadályozza őket abban, hogy valóban lényeges problémákkal foglalkozzanak. A feladatuk az lenne – hangsúlyozza Saviano –, hogy például az általa is elemzett rendőrségi jelentéseket tanulmányozzák, és ezek alapján lényegi döntéseket hozzanak. A „Luna Nera”, a „Babylonia” és a „Tempio 2014” nem fantázia tévésorozatok vagy számí-tógépes játékok nevei, hanem olyan rendőrségi akciók, amelyeket a Nemzeti Maffiaellenes Igazgatóság, a csendőrség és a pénzügyőrség közösen koordinálnak az olasz rendőrséggel. Tavaly júniusban ezen akciók keretében egyetlen hét leforgása alatt közel 100 személyt tartóztattak le, valamint több százmillió euró értékű vagyontárgyat foglaltak le, leleplezve számos római illetőségű maffiaszervezetet. A vizsgálatokból nemcsak az derült ki, hogy bizonyos fővárosi bárokban gyakorlatilag a nap 24 órájában drogkereskedelem zajlott, hanem az is, hogy több tucat kereskedelmi egység, kávézók, éttermek, cukrászdák, játéktermek szolgáltak a drogkereskedelemből származó pénz tisztára mosására. Ha valaki egy Rómában töltött nap során betért ezen helyek valamelyikére, akkor biztos lehetett benne, hogy hozzájárult ennek a bűnözők által fenntartott hálózatnak a finanszírozásához.

A kokain fővárosa

Rómában a drogot el lehet adni, Rómában a drog belépő a különböző kereskedelmi ügyletekhez, Rómában a drogból házakat lehet építeni, Róma egy drogvárossá vált – állítja az újságíró. Aki úgy véli, hogy ez túlzás, annak érdemes a következő összehasonlításon elgondolkodnia: csupán a „Tempio 2014” fedőnevű akció során a rendőröknek 578 kilogramm nagyon tiszta, 80 százalékos kokain került a kezére, amit a nyomozók szerint egyetlen római székhelyű bűnszervezet mozgatott. A lefoglalt kábítószer 24 millió adagnak felel meg a kiskereskedelemben, és piaci értéke több mint 1,3 milliárd euró. Hogy elképzelésünk legyen arról, hogy mekkora összegről beszélünk, egy pillanatra játszunk el a gondolattal, hogy ennek az egyetlen szállítmánynak az értékét a labdarúgásba szeretnénk fektetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!