hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesújtó amerikai külügyi jelentés
A Föld népességének csupán 20 százaléka gyakorolhatja szabadon a vallását

2017. 09. 24.
Az amerikai külügyminisztériumnak vallás­szabad­ságról szóló leg­újabb nemzetközi jelentése szerint „a világ népességének majdnem 80 százaléka korlátozott keretek között gyakorolhatja vallását. Ahol a szabad vallásgyakorlat nem biztosított, ott az instabilitás, az emberi jogok megsértése és az erőszakos radika­lizmus nagyobb valószínűséggel ereszt gyökeret”.

Adokumentum 199 országban vizsgálta a vallásszabadság 2016-os helyzetét. Tíz országot nevezett meg „különös aggodalomra okot adóként”: Mianmart, Kínát, Eritreát, Iránt, Észak-Koreát, Szaúd-Arábiát, Szudánt, Tadzsikisztánt, Türkmenisztánt, valamint Üzbegisztánt. A külügyminisztérium nem fogadta el a dokumentumot összeállító bizottság javaslatát arra, hogy a legsúlyosabb kategóriába sorolják Oroszországot, Szíriát, Pakisztánt és Vietnamot.

Kína és Törökország

A jelentés szerint a kínai hatóságok fizikailag bántalmazzák, kínozzák és bebörtönzik a keresztényeket, a tibeti buddhistákat és más ottani vallási kisebbségbe tartozó csoportok tagjait. Zhejiang (Csöcsiang) tartományban – melynek fővárosát, Wenzhout (Vencsou) kínai Jeruzsálemnek is nevezik, mivel az országban a legtöbb keresztény itt található – a dinamikus protestáns növekedésre válaszul betiltották a kórházakban a szabad vallásgyakorlást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!