hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A CIA, a nagy mecénás
Titkos harc az elmékért a hidegháború idején

2017. 07. 06.
Amikor 1952. május 6-án este Sztravinszkij Tavaszi áldozatának utolsó hangjai elhaltak a párizsi koncertteremben, a lelkes közönség nem sejtette, hogy a CIA háttérmunkájának és 130 ezer dollárjának köszönhették az élményt. Az üzenetet mindenesetre vették: Amerikában mégiscsak létezik kifinomult kultúra. És ez csupán egyetlen példa arra, hogyan használta eszközként a művészetet a hírszerző ügynökség a szovjet agitprop elleni harcban.

Véget ért a második világháború. A nyugat-európai értelmiség a kommunizmus iránti intellektuális elkötelezettség mezsgyéjén ingadozott.

A kapitalizmus még azok számára is ősellenség volt, akik a Szovjetunióból (például a moszkvai koncepciós perek nyilvánosságra kerülése miatt) már kiábrándultak.

Az ekkoriban szerveződő CIA, amely hamarosan államcsínyek, politikai gyilkosságok, külföldi kormányok manipulálásának titkos szálait mozgatta, felismerte ebben a hezitálásban a lehetőséget. (Az idén 70 éves ügynökség megalapításáról rendelkező nemzetbiztonsági törvényt 1947. szeptember 18-án írta alá Truman elnök.) Beindította az Operation Mockingbird nevű műveletet, melynek gerincét az az elgondolás adta, hogy a marxizmus kulturális vereségéhez egy új intellektuális baloldal (NCL, azaz Non-Communist Left) kialakításán át vezet az út. Ennek fő eszközévé egy központi szervezet, az álalapítványokon keresztül pénzelt Kulturális Szabadság Kongresszusa (CCF) vált, amelynek megalapítása és működése egyaránt kalandos volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!