hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nemzetközi botrány háttere
Rendszerszintű problémák a fogyatékosokat ellátó intézményekben

2017. 06. 29.
Nemrég látott napvilágot a gödi Topházban lefolytatott ombudsmani vizsgálatról szóló jelentés. A biztos az évek óta ott uralkodó méltatlan körülmények miatt a 220 fogyatékos személyt gondozó speciális otthon mielőbbi kitagolását javasolja. A gödi eset nem egyedi: lényegében ugyanezt a jelentést lehetne kiadni 118 másik intézmény neve alatt is.

Májusban nemzetközi botrány robbant ki a gödi Topházról szóló MDAC-jelentés kapcsán (lásd korábbi cikkünk: GÖD: a borzalmak és titkok háza. Hetek, 2017. május 12.). Ezzel párhuzamosan dolgozói panaszok nyomán ombudsmani vizsgálat is zajlott ugyanott, s az ezzel kapcsolatos jelentést nemrég hozták napvilágra. Székely László ombudsman megállapítása szerint elodázhatatlan a gödi Topház Speciális Gyermekotthon kiváltása kisebb férőhelyű, fogyatékosoknak kialakított otthonokkal, mert túlzsúfoltsága, leromlott állapota, személyi és tárgyi feltételeinek hiánya folyamatosan sérti az ellátottak emberi méltóságát és más alapvető jogait. A közlemény szerint ezek a problémák – a tavalyi fenntartói és a hatósági ellenőrzések jegyzőkönyvei alapján – évek óta fennálltak, és nem köthetők a tavaly novemberi vezetőváltáshoz. Az EMMI közleménye szerint a gödi Topház is beleesik a jövő évig kitagolandó nagy intézmények körébe.

„2008 májusa óta hatályos a nagy intézmények megszüntetésére, illetve széttagolására is vonatkozó ENSZ-egyezmény kihirdetéséről szóló fogyatékos törvény (CRPD), de Magyarországon csak 2014 után kezdtünk neki a megvalósításának. Mind­össze néhány évünk maradt tehát arra, hogy felállítsuk az új rendszert – ami nem könnyű feladat, de muszáj végigcsinálni, mert a kitagolás az egyetlen járható út a helyzet megoldására” – mondta el lapunknak Borza Beáta, az ombudsmani hivatal főosztályvezetője. 

Megerősítette, hogy a gödi eset nem egyedi: a különféle bentlakásos (idős-, gyermek- és fogyatékos-) intézményekben végzett ombudsmani vizsgálatok sora hasonló problémákat tárt fel. Borza Beáta úgy véli, ezekben a bentlakásos otthonokban a minőségi ellátást nem csak a nagy intézményi keretek akadályozzák: a szociális intézmények állami fenntartásba vétele, azaz központosítása még nehézkesebbé tette a működésüket. S különösen igaz mindez a fogyatékos ellátásra, amely a szociális ellátásokon belül is a legérzékenyebb terület.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!