hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bőség és bukás
A birodalmak felemelkedésének és összeomlásának természetrajza

2017. 06. 29.
A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből, mondta Georg Hegel német filozófus. Úgy tűnik, ez annak ellenére igaz, hogy a történelem ismétli önmagát, és nem csupán egy-egy konkrét eseményben: a birodalmak felemelkedése és bukása is érdekes hasonlóságokat mutat. Az egykori brit katona és tudós, Sir John Glubb már a hetvenes években írt minderről, Birodalmak sorsa és út a túléléshez című tanulmányában.

Sir John Glubb 1897-ben született Angliában, katonacsaládba. Négyévesen Mauritius szigetére költöztek, ahol édesapja három évig szolgált, majd tízéves korában Svájcba került. Az első világháború során a brit hadseregben szolgált francia és belga területeken, majd a ’20-as években az iraki kormányzatban töltött be adminisztratív posztot. A brit mandátum ideje alatt, 1930-tól a jordán hadsereg parancsnoka lett. Katonai pályájának befejezése után haláláig tizenhét könyvet adott ki a Közel-Keletről, és egyetemi óraadó volt Európában és az Egyesült Államokban. Bár kevéssé ismert, egyik legérdekesebb tanulmánya 1976-ban jelent meg The Fate of Empires and Search for Survival (Birodalmak sorsa és út a túléléshez) címmel. Ebben a szerző több jelentős birodalmat vizsgálva arra a következtetésre jut, hogy a legtöbb (mai kifejezéssel élve) szuperhatalom hasonló korszakokon megy keresztül felemelkedésétől egészen a bukásig, és valamennyi korszaknak azonos karakterisztikája van, időtől és tértől függetlenül.

Tíz generáció

Általánosan elmondható, hogy a vizsgált birodalmak (Asszíria, Perzsia, Görögország, Római Köztársaság, Római Birodalom, Arab Birodalom, Mameluk Birodalom, Ottomán Birodalom, Spanyolország, Romanov Oroszország és Nagy-Britannia) hozzávetőlegesen 250 évig álltak fenn, vagyis körülbelül tíz generáció nőhetett fel az adott birodalomban. Természetesen, mint ahogy az átlag emberi életkornál is vannak, akik korábban vagy később halnak meg, úgy vannak nagyhatalmak, melyek kétszáz­ötven évnél hamarabb vagy később bomlottak fel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!