hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zen helyett Jézus
A kereszténység egy volt buddhista szemével

2017. 05. 23.
Ellis Potter 15 évig élt zen buddhistaként, mielőtt keresztény hitre tért volna, és azóta az evangélium üzenetével járja a világot. Elmondása szerint a kereszténységben leginkább az ragadta meg, hogy a bibliai valóság nem egy éncentrikus világképre épül, hanem „másikcentrikus”, azaz minden szinten a személyes kapcsolaton és a szereteten alapul. Ellis Potter magyarul megjelent könyve kapcsán nemrégiben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is járt.

Nem azt érzi küldetésének, hogy a zen buddhizmusról tartson felvilágosítást keresztényeknek és másoknak, hanem elsődleges célja az evangéliumot hirdetni. „Jézus Krisztusról szeretek beszélni, és ha a zen segít abban, hogy világosabban tudjak róla beszélni, akkor beszélek a zenről, de az esetek többségében nem segít” – mondta el Ellis Potter egy nyilvános beszélgetésen, melyet a Harmat Kiadó rendezett abból az alkalomból, hogy második könyve jelent meg magyarul, Honnan tudod? – Az ismeret 4 forrása címmel. Potter könyvei igazi különlegességek lehetnek azoknak az intellektuális beállítottságú olvasóknak, akiket bibliai megközelítésből foglalkoztatnak az alapvető lételméleti kérdések.

„Keresztény közegben nőttem fel, és közben folyamatosan abszolút kérdéseket feszegettem. Ám az általam ismert keresztényeket nem érdekelték ezek a kérdések. Azt mondták: Ne kérdezősködj annyit, csak higgy! Legyél olyan, mint a kisgyermekek, legyen hited kérdések nélkül is! Na, ezt nem tudtam hova tenni. Csak később értettem meg, hogy Jézus azért mondta, hogy legyünk olyanok, mint a gyermekek, mert azt akarja, hogy kíváncsiskodjunk és kutakodjunk. Ekképpen korán csalódnom kellett a kereszténységben. Ennek következtében nézelődni kezdtem, és kipróbáltam különféle filozófiai és vallási irányzatokat. Tagja voltam a rózsakeresztes társaságnak, a bahá’í vallásnak, a Paramahansza Jogananda-féle önmegvalósító közösségnek és más csoportoknak. Végül azért kötöttem ki a zen buddhizmusnál, mert az kevéssé vallás jellegű. A zen buddhistákat mindig is érdekelték az abszolútra vonatkozó kérdések” – írja Ellis Potter 3 elmélet a mindenségről című könyvében.

„A zen buddhisták meglehetősen zöldek, ökológiai szempontból józanok, egyszerű életet folytatnak, keményen dolgoznak, nagyon őszinték, és meg akarják ismerni, meg akarják élni az abszolút valóságot. Nincsenek semmiféle hátsó szándékaik, és nem az a célja az életüknek, hogy boldogok legyenek vagy mentesek a fájdalomtól, beteljesedjenek vagy kifejezzék önmagukat. Úgy próbálják megközelíteni a létezést, hogy nincsenek ilyen előzetes elvárásaik. Az az életük célja, hogy igaziak legyenek – akármit jelentsen ez”– mesélt a szerző a találkozón arról, hogy miért is lett zen buddhista.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!