hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ronáldók a telepről

2017. 06. 01.
„Nem tudom, mi lesz rosszabb nekünk: ha nyerünk vagy ha veszítünk?” – kérdezi a Brazilok című filmben a roma focicsapat kis „Ronádója”, érzékeltetve, hogy milyen „többségi” ellenszéllel kell szembenézniük, ha nyerni akarnak a falusi bajnokságon. Maga a film egyértelműen tarol a hazai nézőközönség körében: M. Kiss Csaba vígjátéka már az első két héten 42 ezer nézőt vonzott a mozikba.

„Roma rendőr ugyanúgy nem létezik, mint japán cigány” – mondja a csüggedt Kalános, a Brazilok című film egyik roma rendőrtanulója a focimániás falusi papnak gyónás közben, miután a helyi roma–magyar csetepatéban kissé meghasonlott helyzetbe kerül. Elmondja, hogy a sorsdöntő helyi bajnokságon lefizették őt azért, hogy „lesérüljön”, és győzzön a hivatal csapata. A döntő tétje nemcsak a győztes csapatnak járó brazíliai út volt, hanem a sajátos helyi erőviszonyok lehetséges megborítása is. A film sajátos iróniával mutatja be az együttélés viszontagságait, az érintettek különféle viszonyulását a roma csapat esetleges győzelméhez – egy tizennégy éves cigány kissrác szemszögén keresztül. 

„Már régóta forgatom magamban ezt a történetet, hogy barlanglakásokban lakó roma srácok, akik magukat braziloknak hívják, elindulnak a helyi focibajnokságon. A történetnek ennyiből van is valóságalapja, s az fogott meg benne, hogy végre láttam egy olyan közösséget, amelynek tagjai nem panaszkodnak, várva sorsuk jobbra fordulására, hanem megpróbálnak tenni is érte valamit” – mesélte lapunknak M. Kiss Csaba, a Brazilok című film rendezője.

M. Kiss Csaba korábban másfél évtizeden át televíziós riportokat készített: közel egy évtizedet dolgozott a TV2 Napló című műsorának, majd éveken át a köztévének. „Nagyon sokszor jártam vidéken, gyakran forgattam cigányokkal is, és gyűltek bennem a tapasztalatok. A tévés keretek, a maximum 15 perces riportok szűkek voltak ahhoz, hogy én erről a témáról mindent elmondjak, amit gondolok. Úgyhogy, amikor kirúgtak az MTV-ből, lett időm arra, hogy végre megírjam ezt a forgatókönyvet” – mondta az egykori riporter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!