hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Létminimum és béremelés

2017. 06. 17.
Tavaly az egy főre jutó létminimum értéke havi 88 619 forint volt, mindössze 600 forinttal több, mint 2015-ben. A magyar lakosság 36 százaléka ennél kevesebből élt, ám az értékhatár közelében további egymillió ember van. A létminimum a dolgozói szegénységet tükrözi: azoknak a családoknak az egyharmada, ahol legalább egy aktív kereső van, a létminimum alatt élőkhöz tartozik.

„A rendszerváltás idején a létminimum alatti jövedelemből élő lakosság aránya 10 százalék körüli volt, 2015-ben 41 százalék, tavaly pedig 36 százalék – ez utóbbi megfelel a 2009-es értéknek, tehát nagyjából ott tartunk, ahol a válság kirobbanásakor voltunk” – mondta el érdeklődésünkre Kiss Ambrus szociológus, a Policy Agenda vezető elemzője. Az intézet két éve számolja ki a létminimum-adatot a KSH helyett.

Tavaly a háztartások 29 százaléka élt a létminimum alatt. A legveszélyeztetettebbek a 18 év alatti gyermeket nevelő családok, mivel 51 százalékuknak a létminimumnál kevesebb jövedelme volt, miközben a nyugdíjas háztartásoknak csak a 13 százaléka, a gyermektelen családoknak pedig a 23 százaléka tartozott ebbe a kategóriába.

„A létminimum alatt élő családok 36 százaléka nevel legalább egy 18 év alatti gyermeket, miközben ugyanez az arány a teljes népességben 20 százalék. A gyer­mekes családok tehát messze fölülreprezentáltak a létminimum alatt élők között” – mutatott rá a szociológus. Szavaiból kiderült: 2015-ről 2016-ra összességében 41-ről 36 százalékra csökkent a létminimum alatt élők aránya, s a csökkenés mindegyik családtípusban megfigyelhető volt, leginkább a gyermekeseknél (59-ről 51 százalékra), akiknek a helyzete ennek ellenére sem nevezhető rózsásnak. A legkeményebb az egyszülős családok helyzete, melyeknek 81 százaléka él a létminimum alatt, valamint a közfoglalkoztatottaké, akiknek a 99 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!