hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fatális rendszerhiba
A gyermekek szexuális bántalmazása és a katolikus egyház

2017. 06. 08.
Nem csupán az egyén jellemhibái játszanak főszerepet a katolikus papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazásban, hanem magának a római egyháznak a struk­túrája, hatalmi rendszere és nem utolsósor­ban teológiája – állítja a téma ír kutatója, Marie Keenan A gyermekek szexuális bántal­mazása és a katolikus egyház című, nemrégiben magyarul is megjelent könyvében. 

 „Azt hiszem [a gyermekmolesztálás] alapjában véve egy csomó dolog elhanyagolásának volt a következménye. Nem figyeltem magamra, felesleges dolgok miatt aggódtam, nagy nyomás nehezedett rám, és nyilván nem vettem észre a depressziót. Nem tudtam aludni, nem ettem rendesen, teljesen kivoltam, senkivel sem beszéltem, csak rengeteg dolgot csináltam, mindenkinek ott voltam, és nem mondtam soha semmire nemet… És persze nem voltak barátaim a papok között, magányosan, egyedül teltek a napjaim. Most már ezt tisztán látom. A leg­nagyobb bűnöm az volt, hogy amikor aztán jött valaki, aki személyes érdeklődést mutatott irántam, azt kihasználtam. Egy fiú volt, aki a segítségem­re szorult” – így értelmezte saját bukását a könyvben megszólaló egyik katolikus pap. A szexuális abúzusok áldozataival foglalkozó terapeutaként dolgozó szerző rajta kívül további nyolc egykori bántalmazó pappal készített interjút, és emellett számtalan témában megjelent kutatást dolgozott fel. Marie Keenan ezúttal nem az áldozatok szempontjából közelíti meg a gyermekmolesztálások kérdését, hanem a katolikus egyházi struktúra és teológia kontextusában, illetve az elkövetők szemszögéből – mindezt úgy, hogy nem a felmentésükre, hanem a problémakör teljes megértésére tesz kísérletet.

Mekkora a baj?

A könyv utal rá: a történelem során a Római Katolikus Egyháznak mindvégig voltak aggodalmai azzal kapcsolatban, hogy papjai és a rájuk bízott fiúk között szexuális kapcsolat létesülhet, és tettek is kísérleteket a jelenség büntetések általi visszaszorítására. Az egyházi hierar­chia mégsem volt készséges, amikor az 1980-as évektől kezdve a médiában meg­jelentek az első beszámolók a szexuá­lis bántalmazásokról. Ezért is nehéz megbecsülni, hogy a papoknak pontosan hány százaléka érintett. A probléma nagyságára utal, hogy bár a Vatikán 2001-ben kiadott egy belső jogszabályt, amely szerint „az igazság látszatát” keltő szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos vádakat közvetlenül a római Hittani Kongregációhoz kell irányítani, ezt a rendelkezést 2010-ben módosították, mivel Róma „képtelen volt a nagyszámú bejelentéssel megbirkózni”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!