hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez a harc lesz a végső?
Konfliktusokkal vezetné ki Botka az MSZP-t a karanténból

2017. 06. 17.
Nagy valószínűséggel e hónap végére Botka László gyakorlatilag teljhatalomhoz jut az MSZP-ben. A szegedi polgármester jelenleg többfrontos háborút vív: Gyurcsány Ferenccel és a kormánypárti sajtóval is hadban áll, miközben azon szocialistákat is háttérbe szorítaná, akiket a 2010-es kudarc főszereplőinek tart.

Az MSZP honlapján nyilvánosságra hozta Botka László a miniszterelnök-jelölti programját – a párt kongresszusa hivatalosan május utolsó napjaiban ül össze, hogy hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté emelje Botkát, így ő lesz az MSZP május 28-ától működő Országos Választási Bizottságának vezetője. A kampányidőszakban minden döntést ez a grémium hoz meg, és nem mellesleg a kampányfőnököt is megnevezik. A kampányfőnök pedig kulcsszerepet játszik a választási hadjárat pénzügyi forrásainak elosztásában. Botka korábban már együttdöntési, azaz vétójogot kért a 106 egyéni jelölt kiválasztásánál és az országos lista felállításánál.

Botka folyamatosan bírálja pártja azon időszakát, amikor a szocialisták Gyurcsány Ferenc vezetésével az úgynevezett „harmadik utas” szociáldemokráciát igyekeztek képviselni. „Az a harmadik utas szociáldemokrácia, amelynek Magyarországon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt a zászlóvivője – túlságosan sokat várt az esélyegyenlőség eszméjétől. A Tony Blair és Gordon Brown brit miniszterelnökök nevével fémjelzett harmadik utas Új Munkáspárt és követői feladták a vagyoni egyenlőséget, és az esélyegyenlőséget tették meg kizárólagos alapelvvé. Mára a harmadik út súlytalanná vált. Kiderült, naivitás azt hinni, hogy az esélyegyenlőség elegendő” – fogalmazott programjában Botka.  

Szocialista forrásaink két indokkal magyarázzák Botka László a megszokottnál erősebb Gyurcsány-ellenességét. Egyrészt azzal, hogy évek óta népszerűségi karanténban „vesztegel” az MSZP, körülbelül 800 ezer és 1 millió közötti szavazója van. A párt által megrendelt belső mérések szerint vannak olyan politikusaik, akik a szocialista táboron kívül is rendelkeznek szimpatizáns körrel (ilyen Botka, Gőgös Zoltán, Kunhalmi Ágnes), de az MSZP támogatottságán nem tudnak javítani. A Fidesz legyőzéséhez további legalább egymillió szavazóra lenne szüksége az MSZP-nek, de még nem látszik, hogy a Fideszből kiábrándult, vagy eddig apolitikus „tömegek” elindultak volna a szocialisták felé.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!